TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, October 24, 2014

BAJIĆ O MLADOJ BOSNI


Novi kadar Đorđe Bajić je napisao kritiku filma "Branio sam Mladu Bosnu" za regionalni portal Pazi, snima se.
 
Novi film Srđana Koljevića je zasnovan na važnim istorijskim događajima i uz to je premijerno prikazan baš u godini kada se obeležava vek od početka Velikog rata. Imajući u vidu značaj godišnjice i potentnost teme, bilo je neophodno da ovaj film dobije odgovarajuću finansijsku potporu kako bi se realizovao na odgovarajući način. To se, nažalost, nije dogodilo.
 
Branio sam Mladu Bosnu, Srbija, 2014., istorijski, 160 minuta
Režija: Srđan Koljević
Uloge: Nikola Rakočević, Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Vaja Dujović, Dragan Petrović, Miloš Đurović, Marko Grabež

Gledanje novog Koljevićevog filma u bioskopu neobično je iskustvo. Već na samom početku nije teško uočiti da je u pitanju ostvarenje koje u sebi spaja dve krajnosti. “Branio sam Mladu Bosnu“, bez obzira na upadljivo mali budžet, insistira na epskom zamahu i epskom trajanju (da, nije greška – film zaista traje 160 minuta). Koljević, uz pomoć štapa i kanapa, pokušava da oživi jedan važan, možda čak i ključan odsečak srpske i evropske istorije. Nije to lak zadatak, čak i da je novca bilo u izobilju. Ovako, sa mikro budžetom, to je sizifovski posao.

Koljeviću su ruke bile vezane skromnim budžetom. Ne znam koliko je tačno film koštao, ali je nedostatak sredstava primetan. “Branio sam Mladu Bosnu” ne poseduje vizuelnu ispoliranost prethodne dve Koljevićeve režije i više podseća na televizijski nego na bioskopski film. To, u krajnjoj liniji, ne treba da čudi imajući u vidu da je za produkciju bio zadužen Košutnjak film koji se specijalizovao za brzopotezne kostimirane TV adaptacije ljubavnih romana Mir-Jam. Ta brzina u izradi je vidljiva i u slučaju “Mlade Bosne“. Uostalom, podatak koji sledi je dovoljno ilustrativan – prva klapa je pala ovog leta, a nepuna četiri meseca kasnije film je premijerno prikazan. Prebrzo? Pa, naravno da jeste! Sve ja razumem… Početak snimanja je kasnio, žurilo se kako bi premijera bila tokom godine jubileja, ali… Sve je to odnelo danak.

Nije “Branio sam Mladu Bosnu” nezanimljiv film. Scenario je zasnovan na sudskoj dokumentaciji, ličnoj prepisci optuženih i zapisima Rudolfa Zistlera, advokata koji je po službenoj dužnosti branio Gavrila Principa i njegove drugove optužene za veleizdaju i ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Zanimljiva je to priča, svakako, a Koljevićev film nam omogućava da saznamo neke slabo poznate detalje sa suđenja. Akcenat je sa Principa (Đurović) pomeren na Zistlera (Rakočević) i Veljka Čubrilovića (Kostić) koji je pomagao prilikom priprema za atentat. Čubrilovićeva priča je akcentovana verovatno zato to je u sebi sadrži i potentnu porodičnu dramu – nad Veljkovom sudbinom strepela je njegova mlada supruga Jovanka (Vaja Dujović), a njen odnos sa Zistlerom je scenaristi/reditelju bio posebno inspirativan. Rakočević se solidan, mada mu uloga baš i ne leži, dok je Vuk Kostić, bez obzira na epohu i kostim, u svom uobičajenom registru. Osveženje predstavljaju nova glumačka lica: Vaja Dujović (uskoro ćemo je gledati u serijalu “Jedne letnje noći” po romanu pomenute Mir-Jam), Miloš Đurović, Marko Grabež, Milan Marić, Marko Pavlović i Vučić Perović.

BSMB 3

Koljević se bavi temom do koje mu je stalo, koju je i ranije obrađivao (njegova diplomska drama je poslužila kao temelj za nastanak scenarija) i na čijoj je razradi, po vlastitom priznanju, radio pune dve decenije. Nažalost, kada se sve sabere i oduzme, njegova treća režija će pre svega ostati upamćena kao propuštana šansa za nešto bolje i veće. Izreka „Šta je brzo, to je i kuso“ se i u ovom slučaju pokazala kao tačna. “Branio sam Mladu Bosnu” treba pogledati zbog važne teme i mladih glumaca, ali, u načelu, odlazak u bioskop nije neophodan. Film je od 16. 10. na repertoaru srpskih bioskopa, a odmah nakon bioskopske distribucije na RTS-u će biti prikazano pet epizoda istoimene serije.

Izvor. Pazi snima se

No comments:

Post a Comment