TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 17, 2014

VRNJAČKA BANJA - OBRAZLOŽENJA




Žiri 38. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, u sastavu: Jugoslav Pantelić (predsednik žirija), Biljana Maksić i Ivan Velisavljević, na sednici održanoj 16. avgusta 2014. godine, jednoglasno je doneo odluku o nagrađenim scenarijima.

Prvu nagradu osvojio je scenario filma Neposlušni, scenaristkinje Mine Đukić.

Drugu nagradu osvojio je scenario filma Mamula, scenarista Marka Backovića, Milana Konjevića i Berija Kitinga.

Treću nagradu osvojio je scenario filma Varvari, scenariste Ivana Ikića.

Specijalnu nagradu osvojio je scenario filma Love Hunter, koji su zajednički napisali Branislav i Nemanja Bala.


Obrazloženje

Prva nagrada:

U scenariju za film Neposlušni, Mina Đukić je osobenim stilom ispričala koherentnu i ubedljivu priču o dvoje mladih ljudi i njihovom odnosu nakon ponovnog susreta. Mina Đukić uspela je da stvori upečatljiv i originalan svet, tematizujući važna generacijske probleme: strah od konačnog odrastanja, psihološki nemir i potrebu za pobunom, smrt idealizovanog sećanja na detinjstvo i konačni gubitak iluzija o ljubavi. Narativna struktura scenarija, u čijoj osnovi su karakteristike drumskog filma i melodramski zaplet, savršeno odgovara poentama filma i estetskoj nameri njegove autorke. Mina Đukić u Neposlušnima vešto pravi znakovite paralele između prošlosti i sadašnjosti, zanimljivo se poigrava funkcijom naratora, a izrazita slikovitost teksta omogućila je kreativnom timu filma, na čelu sa glumcima i direktorom fotografije, da efektno dočaraju emotivnost ljubavne priče i melanholičnu atmosferu prostora u kojima se priča odigrava.   


Druga nagrada:

Druga nagrada festivala dodeljuje se scenariju filma Mamula za uspešno ispričanu, i u domaćoj kinematografiji atipičnu, priču u žanru horora i fantastike. Pored toga što se obraća širokoj publici, scenario filma Mamula zadovoljava i kriterijume poštovalaca pomenutih filmskih žanrova. Zanatski veštom obradom motiva mitološkog bića iz morskih dubina, scenaristi filma Mamula uspeli su da ostvare za žanr očekivan efekat napetosti, ali i da odu korak dalje, prema političkoj metafori koju film nudi. Žiri ističe i visoke profesionalne standarde koje karakterišu scenario filma Mamula.  


Treća nagrada:

Rediteljsko-scenaristički debi Ivana Ikića specifičan je prilaz aktuelnom problemu odrastanja u socijalno turbulentnoj sredini. Ikić u scenariju pokreće važna pitanja za današnjicu srpskog društva: pitanja disfunkcionalne porodice, destruktivnog odnosa prema okolini, nemoći društva da odgovori na problem nasilja i autodestrukcije dela mladih. Ikić je primenio za srpsku kinematografiju inovativan pristup izradi filmskog scenarija. Rad sa naturščicima na razvoju dramskih situacija, scenariju je doneo autentičnost u prikazu navijačke supkulture, te za ovu tematiku preko potrebnu dozu neposrednosti, koja se ogleda u dijalozima na ivici dokumentarizma.
                                                                                                                                     

Specijalna nagrada:

Žiri dodeljuje specijalnu nagradu scenariju za film Love Hunter pre svega zbog originalnog pristupa. Scenaristi su pošli od lika i dela poznatog rokenrol muzičara Milana Mumina, i neke stvarne događaje iz njegovog života uzeli za osnovu nesvakidašnjeg filma u srpskoj kinematografiji. Veliki kvaliteti scenarija Love Hunter su njegova duhovitost i upečatljivi likovi s kojima se Mumin sreće dok taksira po Njujorku. Situacije u koje upada harizmatični muzičar, želeći da konačno snimi svoj američki album, pokreću univerzalne teme potrage za životnim snovima, istrajnosti na putu stvaralaštva, žrtve za umetnost i karijeru, ali i usamljenosti i samodestrukcije umetnika.


Žiri 38. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji želi da istakne scenario za film Top je bio vreo, scenariste i reditelja Bobana Skerlića, koji predstavlja uspelu autorsku adaptaciju romana Vladimira Kecmanovića. Skerlić je prepoznao filmičnost Kecmanovićevog romana, koji se bavi važnom temom iz naše skorije prošlosti, prilagodivši ga u adaptaciji vlastitom autorskom senzibilitetu. Ovom posebnom pohvalom žiri želi da podrži praksu adaptiranja za film važnih dela srpske književnosti, te da inicira uvođenje nove festivalske nagrade za scenario nastao po književnom predlošku.  



No comments:

Post a Comment