TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, August 19, 2014

FILM "VLAŽNOST" NIKOLE LJUCE

U Beogradu je prethodnog vikenda počelo snimanje filma „Vlažnost“, reditelja Nikole Ljuce i ko-scenaristkinje Staše Bajac. U glavnim ulogama su Miloš Timotijević i Tamara Krcunović.

U pitanju je debitantski igrani film mladog reditelja čiji su kratki filmovi do sada sa velikim uspehom prikazivani na domaćim i međunarodnim festivalima (Toronto, Upsala, Glazgov, Tampere, Kork, Cinema City, Kratki metar itd.) na kojima su osvajali i nagrade.

Razvoj projekta „Vlažnost“ započet je u februaru 2011. na Berlinale Script Station platformi za razvoj scenarija Berlinskog filmskog festivala i do sada smo za njega dobili izvanredna priznanja i nagrade u Evropi. Nakon Berlina, kao jedan od 12 iz čitavog sveta, projekat je podržan od strane Hubert Bals fonda za razvoj i uvršćen u Boost! program razvoja scenarija, a zatim sa velikim uspehom predstavljen na marketima festivala u Sarajevu (Cinelink) i Roterdamu (CineMart) gde je osvojio prestižne nagrade za razvoj filmskog scenarija – u Sarajevu Arte International Relations Prize koju dodeljuje francuska televizija ARTE, a u januaru 2012. godine na festivalu u Roterdamu i najznačajniju do sada Eurimages Co-production Development Award, nagradu koju ovo telo Saveta Evrope dodeljuje projektu koji najviše obećava u toj godini.

Dobijene nagrade predstavljaju izuzetna priznanja kvaliteta i prava je retkost u čitavoj Evropi, a naročito na našim prostorima, da jedan debitantski projekat dobije tako široku i značajnu podršku i prepoznavanje u fazi razvoja.


Produkciju potpisuje Dart Film iz Beograda, a ceo projekat će biti realizovan kao međunarodna ko-produkcija između Srbije, Holandije i Grčke.


Pored Miloše Timotijevića i Tamare Krcunović, u filmu igraju i Borka Tomović, Vanja Ejdus, Jelena Stupljanin, Biljana Keskenović, Katarina Marković, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feđa Stojanović, kao i poznati holandski glumac srpskog porekla, Dragan Bakem, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

Izvor: B92


No comments:

Post a Comment