TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, July 31, 2014

PROGRAM NIŠA

utorak, 29. jul 2014, 16:50 -> 17:30

Na Filmskim susretima u Nišu šest premijera

Od jedanaest filmova, koliko će ove godine biti prikazano na Niškom festivalu glumačkih ostvarenja, čak šest će biti premijere. „Montevideo, vidimo se“ i „Atomski zdesna“ nisu prikazivani ni na jednom festivalu do sada.


Festival glumačkih ostvarenja u Nišu, popularno nazvan Filmski susreti, 49. je po redu i biće održan od 23. do 29. avgusta.


„Top je bio vreo“
U konkurenciji za glavne nagrade festivala biće prikazani filmovi: Vojna akademija, Atomski zdesna, Kad ljubav zakasni, Spomenik Majklu Džeksonu, Top je bio vreo, Varvari, Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa, Lav hanter, Neposlušni i dokumentarac Lauš, posvećen životu glumca Žarka Lauševića.


„Na otvaranju festivala biće dodeljena nagrada 'Pavle Vujisić' za životno delo, ali će dobitnik biti poznat neposredno pred otvaranje festivala. Takođe, do svečanog otvaranja u tajnosti će ostati i imena članova žirija“, rekla je Tanjugu Bojana Simović, direktorka Niškog kulturnog centra koji je organizator festivala.

Prema njenim rečima, umetnički direktor, kao i prethodne dve godine, biće glumac Dragan Vujić Vujke.

Po tradiciji, glumci se takmiče za najvažnije festivalsko priznanje - Gran-pri „Naisa“, kao i za nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu „Carica Teodora“ i „Car Konstantin“, povelje za glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu i za najboljeg debitanta.

Osim standarnih priznanja, po drugi put biće dodeljena i specijalna nagrada glumcu za sveukupan doprinos domaćoj kinematografiji.

Simovićeva je potvrdila da je sve spremno za početak smotre, da je letnja pozornica spremna i da je novac obezbeđen.


„Atomski zdesna“
„Iz budžeta Grada smo dobili 18 miliona i od Ministarstva kulture pet milona dinara, što je više nego što smo očekivali“, istakla je Simovićeva.

Cena kompleta karata za sve festivalske projekcije je 2.000 dinara i neće biti pojedinačne prodaje karata.

Izvor: RTS

No comments:

Post a Comment