TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, July 13, 2014

NOVA KONCEPCIJA SELEKCIJE FESTa

Novi selektor Festa, reditelj i scenarista Mladen Đorđević najavio je za naredno izdanje, 2015. godine, nove programske celine posvećene subverzivnim i žanrovskim filmovima, sa željom da to ponovo bude festival otvorenog duha, hrabrosti i pomeranja granica.



Foto: Tanjug / Tanja Valic
"Imenovanje za selektora je za mene zaista veliki izazov pošto je reč o festivalu sa izuzetno dugom tradicijom. Mnoga značajna imena su pre mene bila na toj poziciji. Kritika se mnogo ne plašim. Bavim se vrstom kinematografije koja izaziva polemike, pa sam na kritike, može se reći, navikao", izjavio je Tanjugu autor čiji je debitantski dugometražni igrani film bio "Život i smrt porno bande" (2009).

Na pitanje da li će program Festa biti kontroverzan kao taj film, odgovorio je da "duh kontroverze nije neuobičajen za savremenu evropsku i svetsku kinematografiju".

"Čak i na mejnstrim festivalima ima provokativnih i subverzivnih naslova u glavnim programima", rekao je on, pominjući autore kao što su Lars fon Trir, Gaspar Noe, Mihael Haneke i dodajući da taj duh nije nepoznat ni tradiciji Festa.

Od naredne godine Fest će sadržati programske celine koje će biti ili potpuno nove ili će predstavljati oživljavanje nekih poznatih selekcija iz prošlosti.

"Cilj nam je da održimo sećanje na zlatni period Festa iz sedamdesetih i osamdesetih godina", rekao je on navodeći Forum mladih koji je selektovao Radoslav Zelenović i provokativne "Vidike" u selekciji Dušana Makavejeva.


Foto: Tanjug / Tanja Valic
"Radilo se o subverzivnim filmovima, a među njima je SFRJ publika po prvi put imala priliku da vidi, recimo, Ošimino ‘Carstvo čula’. Ti filmovi nisu bili za redovno bioskopsko prikazivanje, ali se za njih trazila karta više", istakao je on.

Đorđević je dodao da je kasnije Miroljub Vučković nastavio tu tradiciju kroz programe "Đavo u telu", "Blagodeti prljavog" i konačno "X - files", u kojem je 2005. prikazan Đorđevićev dugometražni dokumentarac "Made in Serbia".

"Novi - stari program ‘Đavo u telu’ biće posvećen subverzivnim filmovima iz celog sveta, onima koji pomeraju granice i u estetskom i u tematskom pogledu, čiji autori istražuju tamo gde se malo ko usuđuje da kroči. Koncept je da po polovinu tog programa biraju jedan predstavnik starije i jedan mlađe generacije kojima je svojstveno takvo izrazavanje preko filma", najavio je on.

Za Fest 2015. to će biti Želimir Žilnik i Maja Miloš (rediteljka filma "Klip").

"Biće zanimljivo videti kako se pogledi udaljenih generacija ukrštaju kada je reč o subverzivnosti i provokativnosti", smatra Đorđević.


Novina će biti selekcija posvećena žanrovskom filmu, sa ostvarenjima koja su suprostavljena estetici i poetici filmova koji dominiraju na mejnstrim festivalima.

"Selekcija žanrovskog filma biće sastavljena od nagrađivanih i hvaljenih naslova sa festivala fantastike kao što su Sitges, montrealska Fantasia, festival u Briselu, londonski FrightFest, korejski Pućon, zatim Fantasporto... Radi se o fantastici u najširem smislu te reči, pa će biti zastupljeni filmovi različitih žanrova, od horora i SF-a do akcija i komedija", rekao je Đorđević.

Publici Festa će to biti prilika da vidi "da postoje alternative ustaljenom stremljenju filmova koji čine ‘festivalsko fondovski poredak’, i to u vidu žanrovske poetike”.

"Među stvaraocima ovih filmova takođe postoje veliki autori, koji svoje autorstvo ne plasiraju egoistično, u prvi plan, već inteligentno, delujući ispod kanona. Većinu ovakvih naslova, uprkos tome što imaju poklonike širom sveta, naša publika u prethodnoj deceniji nije mogla da vidi na veliko platnu, već samo piratskim putem, preko interneta", naglasio je selektor.

Ipak, kako je dodao, Fest će nastaviti da poštuje i konvencionalnu publiku i “pokušati da zadovolji najširi dijapazon ukusa i sve generacije filmofila”.

Za sada se ne zna koliko će ukupno naslova biti na Festu 2015, a što se tiče broja gledalaca kaže da bi bio zadovoljan sa "minimum sto hiljada".


Foto: Tanjug / Tanja Valic
Đorđević je rekao da sa novim umetničkim direktorom Festa Jugoslavom Pantelićem radi po principu dogovoranja: "Zajednički kreiramo program, niko pojedinačno ne donosi finalnu odluku, nego se o svemu dogovaramo."

Na pitanje kako će konkretno raditi selekciju, odgovorio je da "filmovi naravno mogu da se biraju i tako što nam distributeri i agenti šalju preko interneta fajlove koje hoćemo da pogledamo, ali to ne treba da bude ključni način izbora".

"Jako je važno da selektori putuju po festivalima kako bi uspeli da otkriju one naslove koji nisu previše izvikani i tako bili u prilici da naprave zanimljivu selekciju od vrednih naslova o kojima se nije preterano pričalo. Putovanja su važna i zbog ličnih poznanstava, jer je nama cilj da dovedemo najvažnije autore, glumce, filmske radnike da budu gosti Festa", istakao je on.

-- Pročitajte i Jugoslav Pantelić: Fest mora da ide dalje --

Pripreme su počele sa optimizmom, ali je neizbežno i pitanje budžeta.

"Mislim da će biti dovoljno sredstava, bar nam tako najavljuju iz Skupštine grada. Nemam strah što se toga tiče. I u materijalnoj oskudici svežina ideja može da odnese pobedu nad trenutnim pesimističnim stanjem", izjavio je selektor.

Đorđević je naglasio da Pantelić i on imaju veliku pomoć Odbora Festa, koji je formirala Skupština Beograda kao osnivač Festa. Predsednik je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, a članovi Nada Popović Perišić, Mina Đukić, Dunja Kusturica i Snežana Penev.

"Vukosavljević je pokazao snagu, inventivnost i nezavisnost kada je u pitanju kreiranje nove beogradske festivalske scene. Što se tiče Festa, prednost je što je to čovek kome je omiljeni film Žan Žak Beneov ‘Mesec u slivniku’, a francuski neobarok filmski pravac koji jako voli. Dakle, svi uslovi da Fest bude festival otvorenog duha, hrabrosti i pomeranja granica postoje, samo je na Panteliću i meni da to u narednim godinama i realizujemo", zaključio je Đorđević.

Izvor: B92/Tanjug

No comments:

Post a Comment