Čuveni reditelj, montažer, profesor i teoretičar filma Marko Babac preminuo je danas u Beogradu u 80. godini, rečeno je Tanjugu u Jugoslovenskoj kinoteci.
Babac je rođen 1935. godine u Beogradu. Bio je jedan od osnivača filmskog kluba "Beograd" koji se od 1951. uspešno bavio amaterskim filmovima.
Od 1961. profesionalno se bavi filmom kao montažer i režiser. Režirao je filmove "Kapi, vode, ratnici" - za koji je dobio nagradu za režiju na festivalu u Puli, "Grad" - koji je prvobitno bio zabranjen i "Ko puca, otvoriće mu se".
Poznat je i po filmovima "Kavez", "Braća", "Čežnja".
Autor je dokumenarnih filmova "Triptih o stradanju i molitvi", "I Srbin se kinematografiše", "Srbija u proleće 99" o NATO bombardovanju.
Na televiziji je kao nezavisni novinar, kamerman, režiser i montažer radio od 1963 do 1973.
Montirao je 13 dugometražnih filmova, režirao preko 80 kratkih i TV filmova, tri kratka dokumentarca, dve TV drame i montirao preko 100 kratkih filmova.
Dobitnik je nagrada za doprinos jugoslovenskom i srpskom filmu, godinama je radio kao predavač na brojnim univerzitetima, filmskim školama i seminarima. Predavao je na akademiji u Banja Luci, Megatrendu i fakultetu dramskih umetnosti.
Autor je vise eseja i radova na temu filmskog medija kao i TV emisije "Vizuelna priroda filma".
Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

Izvor: Novosti