TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, June 26, 2014

SMENE U GRADSKIM INSTITUCIJAMA KULTURE

PRED godišnje odmore, Skupština grada Beograda rešila je da sledi primer Vlade u velikom spremanju srpske kulture. Na desetine institucija u prestonici i okolini, dobilo je nove članove upravnih odbora, a neki od najuglednijih beogradskih festivala i nove ljude na kormilu.

Jednu od najpopularnijih smotri - Fest vodiće kao novi umetnički direktor Jugoslav Pantelić (umesto Borislava Ađelića) i kao selektor Mladen Đorđević (umesto Ivana Karla). Istovremeno ovaj festival, koji poslednjih godina doživljava neku vrstu renesanse i povratka publike, dobio je i novi Odbor. Na njegovom čelu je Vladan Vukosavljević (gradski sekretar za kulturu), Nada Popović Perišić (novoizabrana predsednica UO Filmskog centra Srbije), Dunja Kusturica (ćerka Emira Kusturice, selektor takmičarskog programa "Kustendorfa"), Snežana Penev i Nina Đukić. Dosadašnji umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularnog "Kratkog metra", reditelj Janko Baljak je smenjen, a ustoličen njegov kolega Mladen Matičević. Na čelu novog odbora ovog festivala je Andreja Mladenović (zamenik gradonačelnika), a u njemu su još Bogdan Petović, Igor Toholj, Stevica Živkov i Pera Jakonjić. I Odbor Filmskog festivala u Sopotu je u novom sastavu: Maja Uzelac je predsednik, a članovi Saša Radojević, Aleksandar Avramović (imenovan je i za predsednika Nadzornog odbora Kulturnog centra Beograda), Dragan Marinković i Suzana Anastasov Marković.

Muzički festival BEMUS, koji poslednjih godina, u škripcu, zbog finasijske krize u koju je zapao organizator ove manifestacije "Jugokoncert" je ostao i bez umetničkog direktora kompozitora Zorana Erića (koji je ranije podneo ostavku), a na njegovo mesto sada je imenovan Svetislav Božić. BEMUS je dobio i novi odbor, a čine ga Smiljka Isakov (predsednik), Jovan Kolundžija, Biljana Radovanović i Dubravka Jovičić. U ovom telu je i Bratislav Petković, bivši ministar kulture, koji je, u sklopu istih odluka Skupštine grada, imenovan i za predsednika UO "Muzeja Nikole Tesle".

“RADOST EVROPE“
ZA predsednika Odbora Međunarodnih susreta dece Evrope "Radost Evrope" izabrana je Dragica Nikolić (supruga predsednika Srbije), a za članove Donka Špiček, Minja Subota, Mileta Radojević i Olivera Ježina. Do promena je došlo i u rukovodstvu Međunarodnog takmičenja muzičkih umetnika, gde je na čelu odbora postavljena Branka Radović, a za članove Tatjana Vojnov, Aleksandar Simić, Milena Rajković i Dubravka Jovičić.
- BEMUS će biti nešto restriktivniji, trajaće manje dana, ali će biti energičniji, intenzivniji i vrlo kvalitetan - kaže za "Novosti" Svetislav Božić. - Imamo plan koji je ekonomski održiv. Nećemo biti rasipni. Program će se odvijati na tri punkta - prvi je posvećen stogodišnjici Velikog rata, drugi stogodišnjici od smrti Stevana Mokranjca, a treći tridesetogodišnjici od smrti Vasilija Mokranjca i Marka Trajčevića. Ključni nosilac svih dešavanja biće Fakultet muzičkih umetnosti, i profesori i studenti. Za mene je ovo imenovanje velika obaveza, jer se sve odigrava u složenom vremenu i traži da budemo racionalni, konkretni, ali umetnički veoma potentni.

Ovih dana startovaće i Beogradski letnji festival i to sa novim rukovodstvom. Novi umetnički direktor BELEF-a je Vojkan Borisavljević, a u odboru su Ljiljana Mrkić Popović (predsednik), Ivana Trišić, Miodrag Popović, Ana Tasić i Đorđe Milutinović. Gradski menadžer Goran Vesić postavljen je za predsednika Odbora Beogradskog džez festivala, čiji su članovi dr Milan Savić, Jelena Jovović, Vasil Hadžimanov i Vojislav Pantelić. Za umetničkog direkotra je imenovan kompozitor i saksofonista Milivoje - Mića Marković.

Selektoru i umetničkom direkotru, Anji Suši i Jovanu Ćirilovu, potvrđeni su mandati na Bitef festivalu, a novi Odbor uglednog međunarodnog pozorišnog festivala čine: predsednik Aleksandar Antić (ministar rudarstva i energetike) i članovi Alisa Stojanović, Milena Depolo, Jovica Budimir (JP "Srbijagas") i Ivan Medenica. Oktobarski salon dobio je novog umetničkog direktora. Razrešena je Jelena Petrović, a imenovan Nikolaus Šafhauzen, istoričar umetnosti iz Beča.

KOMESARSKI NAČIN

PROFESOR Fakulteta dramskih umetnosti Janko Baljak je vest o svojoj smeni, na polovini mandata, kako kaže saznao iz novina. Podsećajući na uspehe festivala u poslednjim godinama, u pismu koje je uputio javnosti, između ostalog, kaže:

- Vest o smeni me je zatekla u pripremi letnje turneje nagrađenih filmova s poslednjeg festivala. Turneju smo započeli na Kosovu, u Gračanici, s idejom da tokom leta obiđemo najveće gradove u Srbiji i pružimo publici van Beograda mogućnost da vidi najbolje domaće i strane filmove kratke forme. Ubeđen sam da su partijski kriterijumi moralno-političke podobnosti neprihvatljivi za kulturu jedne zemlje a sasvim sigurno pogubni za jedan filmski festival. Smene izvedene na ovakav komesarski način upozorenje su budućim umetničkim rukovodiocima da ne talasaju previše u javnosti kako bi izbegli sudbinu smenjenog.

Izvor: Novosti

No comments:

Post a Comment