TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, May 15, 2014

POGREBNIK osvojio BELDOCS

Film Pogrebnik reditelja Dragana Nikolića proglašen je najboljim srpskim dokumentarcem na sedmom BELDOCS-u u Beogradu, a posebno priznanje tog međunarodnog festivala osvojio je niskobudžetni Živan pravi pank festival Ognjena Glavonića.

Sedmi BELDOCS, koji je završen 14. maja u Sava centru proglašenjem pobednika, prikazao je u domaćem takmičarskom programu devet filmova, a Pogrebnik je pobedio većinom glasova žirija.

Pogrebnik hladnim i preciznim dokumentarističkim pristupom pruža “nesvakidašnji uvid u zanimanje od koga većina ljudi zazire. S druge strane, temi se pristupa sa crnim humorom koji ne umanjuje empatiju prema osetljivoj temi i čoveku čiji privatni život trpi zbog te profesije”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili pisac, filmski autor i teoretičar Goran Gocić, dobitnik NIN-ove nagrade za 2013. godinu, reditelj Dragan Petrović, jedan od dobitnika nagrade na prošlogodišnjem BELDOCS-u (Dragan Vende), urednik u HRT-u Đelo Hadžiselimović, urednik filmskog programa RTS-a Nikola Popević i dramaturg Maja Todorović.

Novčanu nagradu pobedniku u iznosu od 100.000 dinara dodeljuje producentska kuća DI&MA Vision.

BELDOCS je dodelio posebno priznanje filmu Živan pravi pank festival u režiji Ognjena Glavonića, ističući da je “strpljivom i zrelom režijom” i “izuzetnim snimateljskim postupkom” predstavljen “donkihotovski lik čija fanatična borba prevazilazi okvire mesta u kome živi”.

BELDOCS je prikazao od 8. maja 34 dokumentarna filma, a uz domaće filmove u konkurenciji, ponudio je i međunarodni program i selekcije 3D, BELDOCS podržava, Kosovo i Metohija u fokusu i Van konkurencije, kao i specijalni program koji je bio posvećen stogodišnjici početka Prvog svetskog rata.

Među domaćim filmovima u takmičarskom programu, uz nagradjene, bili su i Granice koje nestaju Ive Radivojević, 2&2 Vladimira Perovića, Inercija prošlosti Dejana Vražalića, Bili smo prvaci sveta Ivice Vidanovića, Kad ti tata kupi slona Marije Žižović, Bicikli pričaju priče Milana Lisice i Lav s onog sveta Marka Cvejića.

Izbor najboljih filmova sedmog BELDOCS-a biće prikazan, nakon Beograda, i u dvadesetak gradova i sela u Srbiji.

Izvor: FCS




No comments:

Post a Comment