TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, May 17, 2014

FILM IN SERBIA JR.

Srednja škola „Artimedia“ najavljuje projektne angažmane i upošljavanje mladih reditelja, glumaca, producenata i drugih i to, ni manje ni više, nego u realizaciji filmova holivudske „B“ produkcije. U budžet Srbije samo od „filmskog“ poreza bi moglo da se slije najmanje 1,5 miliona evra - kaže osnivač "Artimedie" Saša Borojević
U narednih godinu dana, zahvaljujući novim merama premijera Aleksandra Vučića, naša državna kasa bi mogla da bude punija za preko 1,5 miliona evra samo od poreza vezanih za snimanje filmova holivudske „B“ produkcije - kaže osnivač "Artimedie" Saša Borojević.

Atraktivne lokacije i povoljni uslovi, uz kvalitetne domaće filmadžije, samo su neke od prednosti koje strane produkcije žele da iskoriste.

U sklopu tendencija koje pokazuju rast filmsko-produkcijskih aktivnosti u Srbiji, Udruženje UMS je sklopilo ugovor sa srednjom školom „Artimedia“ o strateškoj saradnji na ovom polju.

- Naime, obzirom da „Artimedia“ upravo školuje kadar potreban filmskoj industriji, a kako je UMS nezaobilazan činilac iste, nađen je način za projektne angažmane i upošljavanje mladih reditelja, glumaca, producenata i drugih i to, ni manje ni više, nego u realizaciji filmova holivudske „B“ produkcije.
UMS je već imao saradnju sa studijima poput PFI-ja ili ranije Film87, kada se i javila potreba za ovakvim strateškom partnerstvom dve jedinstvene ustanove u ovoj branši.

Treba napomenuti da će ovakvi filmski poduhvati doprineti i punjenju budžeta Republike Srbije jer će se, osim samog novca potrebnog za honorare izvođača, veliki deo sredstava, putem poreza, direktno sliti u državnu kasu.
Srednja škola „Artimedia“ i UMS su u sklopu najavljenih projekata zaduženi na nekoliko polja na kojima će se pokazati sav potencijal koji mladi umetnici u Srbiji poseduju, mada je moguće i proširenje saradnje ove dve ustanove, jer „Artimedia“ od ove godine pokreće i gimnaziju, koja će kao i sama krovna institucija, po svom konceptu biti jedinstvena na ovim prostorima - kaže Borojević.

Izvor: Novosti

No comments:

Post a Comment