TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, April 29, 2014

RAČUN

TV Novosti izveštavaju sa snimanja novog televizijskog filma.

NA prvi pogled sve je idilično: muž stiže kući i strasno ljubi svoju ženu, ne primećujući da je tu komšinica koja traži novac za račune. Kad je, slep od ljubavi, konačno ugleda, moli da ga pričeka još malo, jer je pozajmio pare, ali ne za račune, već da svoju divnu suprugu odvede na večeru. Od ljubavi sve pršti, bukvalno, pa drugi pogled otkriva modrice po licu i telu voljene. Jer, ljubav se najbolje iskazuje udarcima, zar ne?!

Ovo je jedna od scena drame "Račun", čije se snimanje, u produkciji "Košutnjak filma", ovih dana privodi kraju. Zasnovana na priči "Tragedija u Harlemu" O'Henrija, "Račun" predstavlja dva bračna para koji žive u istoj kući: gorepomenute Miška (Bojan Dimitrijević) i Ninu (Tijana Čurović), uverene da je fizičko nasilje izraz strasti, i njihovu suprotnost, Marijanu (Milica Mihajlović) i Pavla (Tihomir Stanić), koji se i ne primećuju.

Iako je priča nastala u Americi, zbog njene univerzalnosti moći će da se identifikuju i gledaoci u Srbiji, uveren je Tika Stanić:

- Moj Pavle je čovek opsesivno vezan za svoj hobi i ne primećuje život oko sebe. Imamo u okruženju takve ljude, često smo i sami takvi, da se ponekad zaludimo nečim za šta poverujemo da je važnije od života samog. Mislim da će gledaoci moći da prepoznaju pojedine faze i zablude svog života.

Zbog Pavlove opsesije igricama, njegova žena Marijana oseća se potpuno nevidljivom. A to je, objašnjava Milica Mihajlović, boli možda i više nego Ninu udarci.

- Svako je u ovoj priči nesrećan na svoj način i svako pravi surogate bliskosti. Neko u nasilju, neko u nečem drugom - kaže Milica.

- Marijana je do te mere nevidljiva za svog muža da se i to može podvesti pod nasilje. Na to nasilje ona odgovara pasivnom agresijom. Ovo je zapravo priča o neostvarenim i nedosanjanim ljubavima, o usamljenosti, o ljudima koji arče život jedni pored drugih ne videći se i ne prepoznajući se. Nikome život ne izgleda onako kako ga je zamišljao. Jedno su sanjali, drugo dobili.
Da film, ipak, ne pruža konačne odgovore otkriva nam Bojan Dimitrijević, koji je dobio težak zadatak da "odbrani" Miška:

- Jedino što je pozitivno je da, nakon što pretuče ženu, Miško postaje pokajnički raspoložen i ekstremno dobar prema njoj. A ona nijednog trenutka ne misli da on radi nešto loše. Tema je univerzalna: potraga za srećom. Svi je tražimo. E sad, da li smo je stvarno našli ili smo samo ubedili sebe da je ono što živimo sreća, drugo je pitanje.
Nina je sigurna da je srećna. Da, nikad nema novca, ali to joj ne smeta. Ne smeta joj ni što je kuća njena, a ona nema pravo glasa. A ima Nina i recept za sve nevidljive žene: "Učini nešto, žena si. Navedi ga da te udari. Kad bi žene znale, one bi ovako kao i ja, jednom nedeljno otrpele zarad mira u kući. Ne bi bilo ni razvoda, ni prevara."
- Nina misli da je nasilje deo ljubavi i strasti. Ja, kao glumica, moram da pravdam taj lik, ali mislim da bi žene trebalo da je osude - jasna je Tijana.
- Kao žena i majka jedne devojčice, mislim da je nasilje nešto najgore što jednoj ženi može da se dogodi, bilo fizičko, bilo psihičko. Nažalost, nasilje je realnost u našem društvu, ali to ne znači da treba da bude prihvatljivo. Nije kod nas retkost da ono što je neprihvatljivo postane prihvatljivo, ali ne treba da bude tako. I mislim da bi to mogla da bude poruka filma.


PRVO FESTIVALI, PA TV
REDITELj Vlada Popović, inače nekad student Žike Pavlovića, otkriva šta ga je privuklo tekstu O'Henrija:
- Ovo je priča o dva potpuno različita para, jedni se tuku, drugi se i ne primećuju. Oni su na neki način i srećni i nesrećni. Scenarista Ružica Vasić je priču adaptirala za naše vreme i ambijent. Planiramo da film šaljemo na festivale, a posle i da ga prikažemo na nekoj televiziji.

Izvor: Novosti

No comments:

Post a Comment