TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, April 5, 2014

NOVA NADA SRPSKOG ŽANROVSKOG FILMA

 



Sinoć je na Kratkom metru u Beopgradu, naročitu pažnuu privukao kratkometražni film Nemanje Ćeranića STOČAR, srpska parafraza Nicolasa Windinga Refna. Evo intervjua sa mladim rediteljem, inače studentom montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
 
Zašto naziv "Stočar” i odakle je potekla ideja za ovu krimi priču? 

- Znao sam da će film biti žanrovski, tj.  drama koja  sadrži elemente kriminalističkog žanra u sebi,  I da će glavni akter biti čovek sa periferije, usamljenik, koji spletom okolnosti biva upleten u zločin. Pošto se Stevan (glavni akter)  bavi stočarstvom, time i naziv filma Stočar. I ne samo to, nego i činjenica da u svakom čoveku postoji nešto životinjsko, što mi u njegovim postupcima, odnosima i zanimanju, kroz film možemo da prepoznamo.

Da li misliš da medju mladima u Srbiji ima dosta nasilja i da su nekim mladim ljudima i dalje idoli kriminalci? 

- Mediji stvaraju idole, nasilja je uvek bilo i uvek će ga biti.

Zajedno sa svojim kolegom dramaturgom Strahinjom Madžarevićem osnovao si produkcijsku kuću "Srpske Slike”, reci nam nešto o vašem radu?

- Srpske slike su naš American Zoetrope. Zamišljene su kao mesto na kome će se okupiti najbolji studenti  FDU iz svih oblasti filmske delatnosti. Ugledamo se na novoholivudski film i želimo da pravimo žanrovske filmove pune tenzije, krvi, ljubavi, i svega što dobar film treba ima. Cilj nam je da srpska kinematografija bude najbolja u Evropi.

Kako ti se dopada ovogodišnji program festivala, da li sem tvog filma imaš neku preporuku za posetioce?

- Drago mi je što ima dosta mladih autora, pogotovo sa FDU, preporučujem film Milorada Ćitića koji se zove “Dragan”, zajedno smo na klasi, na katedri za montažu, i imamo sličan pogled na film. Takodje bi izdvojio sve filmove kolega sa FDU.

Da li je ovo prvi put da se tvoj film prikazuje na nekom festivalu? 

- Nije, film "Stočar" je bio na raznim festivalima pre Kratkog Metra, u Banja Luci, Tuzli, Vrnjačkoj Banji, kao i u inostranstvu,  u Rumuniji i Nemačkoj.

Izvor: kratkimetar.rs


No comments:

Post a Comment