TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, January 1, 2014

ĐORĐE BAJIĆ TOP-10


Novi kadar Đorđe Bajić je za City Magazine napravio svoju Top-10 listu najboljih filmova u 2013. godini.

Gravitacija (Gravity)
Retko kada se dogodi da jedan film dobije jednodušnu podršku kritike i uz to postane „pljačkaš“ bioskopskih blagajni. Snaga Kuaronovog filma leži u njegovoj jednostavnosti, vrhunskoj produkciji i odličnoj glumi Sandre Bulok. Nema dileme: apsolutni šampion 2013. godine.

Čin ubistva (The Act of Killing)
Dokumentarac o zločinima u Indoneziji 1965. godine, postao je jedan od najkontroverznijih filmova XXI veka. To ne čudi, imajući u vidu da se definitivno radi o ostvarenju koje pomera granice i ruši tabue. Upozorenje: ovo uznemirujuće svedočanstvo nije za one sa slabijim nervima.

Vuk sa Vol Strita (The Wolf of Wall Street)
Martin Skorseze je pokazao da u njemu još uvek ima kreativnog soka potrebnog da snimi trosatni film koji drži pažnju od prvog do poslednjeg minuta. Skorseze i njegov omiljeni glumac Leonardo Dikaprio su još jednom udružili snage i, na iznenađenje mnogih, isporučili najbolji zajednički film.

Pre ponoći (Before Midnight)
Treći deo atipičnog i nadasve inteligentnog serijala koji obuhvata filmove Pre svitanja (1995) i Pre sumraka (2004). Reditelj Ričard Linklejter se ponovo udružio sa Itanom Houkom i Džuli Delpi i snimio razoružavajuće iskren film o licu i naličju ljubavi.

Prošlost (Le passé)
Iranac Asgar Faradi je dobio Oskara za Razvod, a Prošlost je prvi film koji je snimio u Francuskoj. Klasa se prepoznaje od samog početka. Odlično postavljena drama i ubedljivi likovi krase ovo ostvarenje u kome briljiraju Berenis Bežo (Glumac), Tahar Rahimn (Prorok) i Ali Mosafa (Poslednji korak)

Trka života (Rush)
Ron Hauard se vratio u punoj brzini režirajući ovaj odličan biografski film o velikim rivalima Džejmsu Hantu (glumi ga Kris Hemsvort) i Nikiju Laudi (Danijel Brul). Sedamdesete su sjajno oživljene, drama fercera, a dodatni adut predstavljaju spektakularne trke šampionata Formule 1.

Prizivanje zla (The Conjuring)
Najbolji ovogodišnji horor je režirao Džejms Van koji se već izveštio u ovom žanru (Slagalica strave, Mrtva tišina, Astralna podmuklost). Ruku na srce, Vanov film ne donosi ništa epohalno novo, slične filmske priče o duhovima i starim kućama smo gledali i ranije, ali je realizacija zaista vrhunska.

Kongres (The Congress)
Animirano-igrana ekstravaganca Arija Folmana (Valcer sa Baširom) nastala po prozi Stanislava Lema nudi jednu od mogućih verzija budućnosti ljudskog roda. Robin Rajt je odlična i u animiranim i u igranim segmentima, a društvo joj prave Harvi Kajtel, Pol Đamati i Deni Hjuston.

Enderova igra (Ender’s Game)
Ova adaptacija kultnog romana Orsona Skota Carda nije prošla u bioskopima onoliko dobro koliko se očekivalo, ali to ne menja činjenicu da je u pitanju jedan od najboljih naučnofantastičnih filmova godine. Visokobudžetni film sa mozgom je retkost, a Enderova igra je upravo to.

Zaleđeno kraljevstvo (Frozen)
Diznijevi crtaći ponekad umeju da budu zamorni ako imate više od deset godina. To nije slučaj sa Zaleđenim kraljevstvom – verovatno najboljim animiranim mjuziklom u ovom milenijumu. Novi Diznijev favorit može da parira Kralju lavova i Lepotici i zveri, a već to je jasan pokazatelj kvaliteta.

No comments:

Post a Comment