TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, January 14, 2014

NIKOLA POPEVIĆ - INTERVJU

Nikola Popević, v.d. urednika filmske redakcije RTS, za “Blic TV magazin“ kaže da će gledaoci Javnog servisa u narednom periodu moći da gledaju cikluse filmova nastalih u skandinavskim kinematografijama, Rusiji i Španiji kao i ciklus horor ostvarenja. 



On otkriva da za početak marta sprema novu programsku celinu - “Klasična dela sedme umetnosti”.

- Još nisam odredio termine, ali mogu da najavim da nećemo emitovati samo crno-bela ostvarenja iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka već i filmove nastale nekoliko decenija kasnije - ističe Popević.
 
Kada je reč o holivudskim fimovima, Popević se nada skorom okončanju pregovora sa jednim od četiri glavna distributera “Tventi senčuri Foksom”.
- Sve dok situacija oko finansiranja RTS-a ne bude potpuno jasna, nismo u prilici da pregovaramo sa više holivudskih distributera - kaže Popević.
 
U narednih nekoliko nedelja on će ustanoviti novi stalni termin za prikazivanje horor filmova.
- Sva je prilika da će ljubitelji horor ostvarenja petkom nekoliko minuta iza ponoći na prvom programu gledati svoje omiljene filmove. Iz Španije stižu odlični filmovi tog žanra. Verujem da ćemo jednim od tih ostvarenja otvoriti novi ciklus horor filma na RTS-u. Potrudiću se da zajedno sa Sandrom Perović modernizujem i ubrzam emisije koje će se baviti svakim detaljom Festa. Promenićemo dramaturgiju i ritam tih specijalizovanih programa - kaže urednik filmskog programa RTS.
 
On napominje da neka istraživanja pokazuju da veliki broj gledalaca prebacuje kanal kada u filmu ne čuje srpski ili engleski jezik, ali i da je uloga Javnog servisa pre svega da ponudi kvalitet.
 
- RTS mora i edukativno da deluje na gledaoce. Evropska produkcija žanrovskih filmova se u velikoj meri približila holivudskoj i ne vidim nijedan razlog zašto ne bi neko uživao u odličnom danskom policijskom trileru. Savremena ruska kinematografija je takođe veoma uzbudljiva. Ratni spektakli i filmovi o mafiji prednjače, ali osim toga gledaoci će moći da vide ruske melodrame - najavljuje Popević.
Od postojećih stalnih termina za prikazivanje filmova Popević će zadržati četvrtak uveče (22) za umetnički i festivalski film.

Izvor: Blic

No comments:

Post a Comment