TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, December 5, 2013

JANKOVIĆ O TV PROGRAMU



Novi kadar Zoran Janković na sajtu City Magazinea recenzira trenutno najaktuelnije televizijske programe u Srbiji,

Posle puno očiglednih promašenih pokušaja na tom polju pred gledaoce je stigao primer uspešne srbizacije već poznate teme. Naime, pre oko mesec dana TV B92 je u pretponoćnom terminu nedeljom predstavila humoristički (tačnije satirični) program 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Nakon gašenja telivizijske Fajront republike i njenog samoizgona u pomalo nemušt živ okvir u okruženju sada pokojnog bioskopa Kolosej, Kesić, ojačan scenarističkom podrškom ekipe Njuz.net-a, vratio se na TV ekrane u svojevrsnoj parafrazi programa The Daily Show u kom nepogrešivo briljira i poentira Jon Stewart.

24 minuta sa Zoranom Kesićem je upravo to – na skeč, moc-doc pristup, političku satiru i komentare i preterivanje u odnosu na postojeće/stvarnosno oslonjena gotovo polusatna emisija o ovdašnjim političkim prilikama i, što je ipak više inspirativno, ovdašnjim nepopravljivim naravima. Kraći format svakako godi Kesiću, koji je u Fajront republici često imao nevolja da prepozna kada valja stati, odnosno kako se zaustaviti na tački gde je žaoka satire i ostalog preterivanja najubojitija. Naravno, ovakva emisija, osim od nadahnuća i umeća autora, u značajnoj meri zavisi i od onoga čime se bavi, i može se reći, da barem na ovom uzorku (od četiri postojeće emisije) Kesić poprilično vešto crpe humor iz srpske svakodnevice, ove naše ideološke pustare i ovdašnje atmosfere bizarne državne tvorevine u kojoj, osim na kicoškoj improvizaciji, dosta toga počiva na principijelnoj neprincipijelnosti kao ključnom načelu vođenja zemlje i oblikovanja javnog mnjenja.

Detalnjije na City Magazineu


I zbilja, Tvoje lice zvuči poznato je privuklo poprilično pažnje baštineći dosta toga već viđenog – tu su: grupica prihvatljivo nerelevantnih i/ili još uvek ne potpuno zaboravljenih selebritija uz poneko sveže lice, imitacija kao disciplina, koju nas je još Muzički tobogan učio da obožavamo, žiri sastavljen od naoko raznolikih javnih persona i neizbežno numeričko ocenjivanje. Na papiru, a imajući u vidu pretpostavljeni opšti ukus većine odanih TV konzumenata, zicer, a po zapaženosti u javnosti, i značajan uredničko-programski pogodak TV Prva. Međutim, neko mora i packe da lupa i da kori i dok drugi hvalospeve kliču, neko mora i da pod znak pitanja stavi kvalitet onoga nad čim se čuveni piplmetri užare…, te hajde da vidimo, stavku po stavku, šta ova emisija na planu kvaliteta zaista nudi.

Tvoje lice zvuči poznato se lagano bliži završnici, iz subote u subotu očitavajući slabosti lako vidljive već u prvoj epizodi. Počev od epskog trajanja, pa nadalje. Nema potrebe za okolišanjem, najposle, taj program prave odrasli ljudi, stoga i evo ključnog suda – mimo produkcijskog glanca, što je, uopstalom, i za očekivati, imajući godinu nastanka i emitera u vidu, Tvoje lice mi zvuči poznato je zbilja tek bučniji i razmahaniji remiks onoga što pamtimo iz emisija i programa čuvenog imitatora Karamele. Naravno, u Tvom licu… upadljivo manjka karikaturalnosti (pa i odvažnosti da se krene tim putem), ali ciljani efekat se u značajnoj meri svodi na formulu zabave u kom muškarci imitiraju žene (i nešto manje) obratno. Sasvim očekivano, nema ovde lascivnih prepravaka tekstova izvođenih pesama, polja na kome je povremeno umeo da briljira pominjani Karamela, ali i TLZP se svodi na slično, jer suština je bit, a bit je suština.

A tu su i voditelji i žiri. Srbija katkad ume da bude zemlja ničim izazvanih novih šansi, jer kako drugačije objasniti još jednu priliku za Mariju Kilibardu, na čiju sporu i drvenasto-usiljenu reakciju (u čemu joj, istini za volju, jasna podrška stiže od kolege Petra Strugara) otpada dobar deo ionako preterane minutaže. Stalna trojka u žiriju je još jedna značajna boljka ovog TV rada – Marija Mihajlović je na sebe preuzela ulogu vazda entuzijastične, dobrohotne i pokroviteljski nastrojene učiteljice pevanja, dok se Katarina Radivojević upinje da raspiruje dobro raspoloženje, pritom iznova i iznova rafalno izbacujući lapsuse i somnabulne komentare. Ivan Ivanović je, pak, na dobrom putu da ubrzo postane potpuno izraubovano TV lice, a nad tom njegovom sveprisutnošću bi trebalo dobro da se zamisle i čelnici Prve, ali i on sam.

Detaljnije na City Magazineu

No comments:

Post a Comment