TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, December 19, 2013

BJELOGRLIĆ O STIMULACIJI

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić rekao je danas da je dobro što je Filmski centar Srbije posle niza godina odlučio da napravi Fond za stimulaciju, da "prepozna kvalitetno i stimuliše nešto što je dalo rezultate".

Foto: Tanjug


"To je preko potrebno celom našem društvu, da se napravi razlika između uspeha i neuspeha. Osnovni problem svakog društva kada vi ne možete da razlikujete ono što su ljudi prepoznali kao dobro i da to nagradite, od onog što nije dobro", rekao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare na kojoj je najavio premijeru svog novog filma "Montevideo, vidimo se".

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je 11. decembra predloge komisija po kojima je na dva konkursa raspodeljeno oko 150 miliona dinara za sufinansiranje u kategoriji stimulacije kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze (bioskopa), kao i za proizvodnju manjinskih koprodukcija.

Za stimulaciju gledanosti stiglo je osam prijava, među kojima i Bjelogrlićev "Montevideo, Bog te video" koji je dobio 10 miliona dinara, kao prvoplasirani, a sledi "Parada" sa šest miliona i drugi.

"Imali smo sistem u okviru koga su umetnička dela, koja nije videlo ni 2.000 ljudi, u užim krugovima dobijala priznanja i izdizan je njihov naknadni značaj", primetio je Bjelogrlić.

On je naglasio da je stimulacija kvaliteta, gledanosti fer, naročito što nije reč o nečijem sudu, već postoji pravilnik po kome se vrednuju stvari.

"To je naizgled mali korak koji smo mogli mnogo ranije da preduzmemo. Trebalo nam je mnogo vremena da donesemo jedan tako jednostavan model koji mnogo znači", istakao je Bjelogrlić.

Konkurs za stimulaciju objavljen je prvi put od osnivanja FCS.

Izvor: B92

No comments:

Post a Comment