TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, November 12, 2013

SUKOB PRODUCENATA PARADE I AFUN-a

Producentska kuća "Delirium" koja je producirala film "Parada" po scenariju i u režiji Srđana Dragojevića zatražila je od Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) da ukloni to ostvarenje sa liste nominovanih filmova za nagradu "Kristalna prizma".

"Posle 600.000 gledalaca, dobijenih preko 25 nagrada na svetskim filmskim festivalima i prodatim filmom u 30 zemalja sveta, insistiramo da se naš film ukloni sa Vaše liste nominovanih filmova za nagradu 'Kristalna prizma'", navedeno je u pismu koje je producent Biljana Prvanović uputila generalnom sekretaru AFUN-a Mirku Beokoviću.

"Verujemo da samo Filmski centar Srbije, kao institucija koja finansira i vodi brigu o srpskoj kinematografiji, ima pravo da odlučuje o godišnjim nagradama za najbolji film i ostalim nagradama u pojedinačnim kategorijama", stoji u pismu.

U odgovoru producentima, Beoković je naglasio da "svi filmovi koji su javno prikazani podležu, kako laičkoj oceni publike, tako i stručnoj oceni članova Akademije".

"Među 600.000 gledalaca vašeg filma je i 236 članova AFUN. Dakle, za učešće u izboru za nagradu 'Kristalna prizma' ne traži se saglasnost producenta, koji ga je izneo u javnost i izložio njenom sudu, pa ga samim tim ne može ni izuzeti od javne stručne ocene", navedeno je u pismu koje je potpisao Beoković.

Beoković je podsetio da i druga strukovna i srodna udruženja (UFUS, FIPRESCI) dodeljuju svoju nagradu, a nagrade može dodeljivati i država putem svojih institucija kao što je Filmski centar Srbije.

"Ne ulazeći u raspravu o opravdanom i poželjnom uplitanju države u proces umetničkog stvaranja i njegovo stručno vrednovanje, smatramo da će svaka od tih nagrada, svojom objektivnošću i nepristrastrasnošću, izboriti zasluženi nivo ugleda među filmskim stvaraocima", naglasio je Beoković.

Producenti su takođe uskratili AFUN-u pravo da koristi kadrove iz filma "Parada", a Akademija je potvrdila, pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u postupku izbora neće biti korišćen nijedan kadar iz Dragojevićevog filma.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2013&mm=11&dd=12&nav_id=776672

No comments:

Post a Comment