TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, November 13, 2013

DRAMATURG, KNJIŽEVNIK I NOVINAR FILIP MLADENOVIĆ IZNEO NIZ OPTUŽBI NA RAČUN BAJIĆEVOG PREDSTAVLJANJA ISTORIJE

Tri dana nakon televizijske premijere serije "Ravna gora" strasti se ne smiruju. Dramaturg, novinar i književnik Filip Mladenović na svom blogu i u pismu upućenoj redakciji Kurira optužuje Radoša Bajića da je na pogrešan način predstavio srpsku istoriju i kralja Petra Drugog Karađorđevića.

- Prva epizoda pompezno najavljivane serije pokazala se kao jedan diletantski pokušaj bavljenja početkom Drugog svetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije. U dramaturškom (i faktografskom) smislu najveći gaf je zanemarivanje događaja od 27. marta 1941, što je poražavajuće kako za nas, potomke antifašističkih demonstranata s beogradskih trgova i ulica, tako i za čitavu srpsku naciju, koja je Drugi svetski rat okončala ne na strani poraženih, već među pobednicima, u društvu antihitlerovske koalicije - piše Mladenović.

On posebno zamera autoru način na koji je predstavio mladog kralja, koji u seriji mirno spava dok bombe padaju nad Beogradom. Nakon što sluga na jedvite jade uspe da probudi, sve u strahu da se kralj ne naljuti, Petar je začuđen što je zemlja napadnuta i počinje da urliče zašto nije uzleteo Šesti lovački puk.

- Način na koji je prikazan tada sedamnaestogodišnji kralj ne samo što ne odgovara istorijskoj istini već je i otužan, post festum pokušaj osvete "ala Radoš Bajić" kralju Petru Drugom za ono što je učinio 12. septembra 1944, naredbom da se pripadnici vojske u otadžbini stave pod komandu Josipa Broza Tita. Tom naredbom definitivno je potvrđeno ono što su saveznici znali još 1943, o kolaboracionističkom, a ne oslobodilačkom karakteru ravnogorskog pokreta - navodi Mladenović.

Na svom blogu tvrdi i da su autori serije mogli da utvrde valjane istorijske činjenice na osnovu kraljevih memoara "Moj život" ili iz dnevnika njegovog ađutanta, pukovnika Miodraga K. Rakića, koji ga je neprestano pratio od 28. marta 1941. pa sve do 1944. godine:- U 3.30 časova uzbuna, javljeno da se pojavilo 100 neprijateljskih aviona prema Senti. Kralj je sa dežurnim ađutantom i ordonans oficirom sišao u sklonište, gde je ostao do 5 časova, kad je javljeno da je uzbuna prestala.

Više ovde:  http://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/28689/laz-rados-bajic-se-sveti-kralju-petru

No comments:

Post a Comment