TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, November 23, 2013

SPOR OKO KRISTALNE PRIZME

Blic donosi vest o sporu koji je nastao oko obnavljanja nagrade Kristalna prizma i zahteva ekipa filmova Parada i Miris kiše na Balkanu da se povuku iz trke.

„Prizma“ podelila filmadžije

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) ostaje pri stavu da ostaju sve nominacije filmova za dodelu nagrada „Kristalna prizma“ uprkos protivljenjima pojedinih producenata i autora.


Kreatori „Parade“ (Srđan Dragojević) i „Mirisa kiše na Balkanu“ (Ljubiša Samardžić) tražili su da se njihova dela uklone sa ove liste, ali su iz AFUNA juče poručili da će, uprkos tome, dodeliti nagrade na svečanosti 5. decembra i da pomenti filmovi ostaju u konkurenciji.

- Ako im svi ovi saradnici koji su nominovani ne trebaju, nego je sam film jedan čovek, onda to ne bi bio predmet interesovanja akademije. Bez obzira na to da li se radilo o filmovima „Parada“ i „Miris kiše na Balkanu“, svi nominovani iz tih filmova javili su nam se oduševljeni što ih se akademija setila i što je zapazila njihov doprinos i vrlo će rado doći na svečanost - kaže Mirko Beoković, generalni sekretar AFUN-a,




Uprkos tome, Srđan Dragojević ostaje pri odluci da „Parada“ ni na koji način ne učestvuje u konkurenciji za nagradu, te su iz njegove producentske kuće zabranili da se na samoj ceremoniji koriste kadrovi iz „Parade“.
 
- Insistiramo na tome da se „Parada“ ukloni s liste nominovanih filmova za nagradu „Kristalna prizma“ - saopštili su iz producentske kuće „Delirijum“, koja stoji iza filma „Parada“.
 
 
Iako se Ljubiša Samardžić nije javno oglasio niti je juče bio dostupan za komentar, ni on navodno zbog neslaganja s pojedinim ljudima iz AFUN-a ne želi da njegov „Miris kiše na Balkanu“ učestvuje u toj manifestaciji.
 
S druge strane, Srdan Golubović, reditelj „Krugova“, jednog od najnagrađivanijih filmova u poslednje vreme smatra da imamo mnogo veće probleme od ovog.
 
- „Krugovi“ učestvuju na svim festivalima koji postoje u ovoj državi i smatram da svaki film koji dobije novac od države ima obavezu da učestvuje na svim manifestacijama koje imaju neke veze s Ministarstvom kulture. Ipak, mislim da imamo veće probleme od tog. Naša kinematografija se nalazi u ponoru što se tiče finansiranja, sistema i strategije - zaključuje Golubović.
 
AFUN: Filmovi su narodni

 - U moralnom smislu film pripada autoru, a u materijalnom producentu, ali kao javno dobro on ne pripada nikom drugom osim narodu. Kao što se iz trke za Oskara ne mogu povlačiti filmovi, tako neko i ovde može da odbije da primi nagradu, ne interesuje ga to i to je uredu. Na to imaju pravo autori, ali ne mogu da odlučuju da li će biti u konkurenciji ili ne - objašnjavaju u AFUN-u  
 
Dobitnici su i Robert De Niro i Dastin Hofman

- Poslednje dve „Prizme“ su dodeljene Dastinu Hofmanu i Robertu de Niru za vreme bombardovanja za „Wag the Dog“, u čemu su nam pomogli Karl Malden, Dan Tana i Vlade Divac i od tada, ma koliko mi želeli, nismo mogli ovo da izvedemo jer nismo imali sredstva. Prvu pomoć koju smo dobili jeste od bivšeg ministra kulture jer nam je dao 2.500.000 dinara, s tim što nam je država odmah skinula pola miliona na ime PDV-a - kaže Mirko Beoković. 

Izvor: Blic

No comments:

Post a Comment