TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, November 4, 2013

KRAJ SNIMANJA IGRANO-DOKUMENTARNOG FILMA O ŽARKU LAUŠEVIĆU

U Centralnom zatvoru u Beogradu snimljena je posljednja klapa dokumentarno-igranog filma "Lauš" o glumcu Žarku Lauševiću, za koji scenario i režiju potpisuje Branka Bešević-Gajić.

Film govori o preseku jednog vremena koje je doprinelo tragediji koja se dogodila u umetnikovom životu, pojavi višestranačkog sistema, nacionalizma, šta je značila predstava Sveti Sava u tom periodu, zašto je glavni akter ove priče, nosio pištolj sa sobom o njegovom životu pre i posle tragedije 1993, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Igrani delovi, govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji kroz koju prolazi, o kajanju što ga je u tim trenucima mučilo, što i danas oseća u svojoj duši. Ne otkrivajući celo lica glumca, detaljima tela i atmosferom zatvorske ćelije, predstavljamo njegovo duševno stanje. Kroz krupne planove detalja ruku, nogu, brade, obrva, usta, drhtavih prstiju, detalja vlage u ćeliji, šturog nameštaja i drugo, vidimo u kakvim uslovima on prolazi kroz preobražaj.

Ovaj projekat za autorku ima izuzetnu kulturološku značajnost jer predstavlja ličnost koja je zauzimala posebno mesto u dramskoj umetnosti i zemlji u kojoj je rođena, a samim tim Žarko je jedan od prvih glumaca koji je platio svojim umetničkim životom, a malo kasnije i sopstvenim životom, iako je preživeo incident u kafiću „Epl“ njegov život nakon tragedije je postao teži i od same smrti.

Premijera je zakazana za 22. Februar 2014. godine u centru „Sava” sa početkom u 20:30 sati. Prva klapa je pala ispred Jugoslovenskog Dramskog pozorišta, a zadnja u Centralnom zatvoru u Beogradu. Na filmu se radilo tri godine.

Produkcija: Fiks Fokus, Scenario i Režija: Branka Bešević Gajić , Lik Lauša: Andreja Maričić, kompozitor Hadži Nenad Maričić, Direktor fotografije: Matija Munjiza Petrović, Montažer: Andreja Maričić, Narator: Bojan Krivokapić, Izvršni producent: Miroslav Bata Petrović, komandir: Stojan Gajić

Producenti: Andreja Maričić, Miroslav Bata Petrović, Branka Bešević Gajić

Govore: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Petar Božović, Marko Baćović, Andreja Maričić, Miroslav Lekić, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Borka Pavićević, Jovan Ćirilov, Darko Bajić, Svetozar Cvetković, Olivera Ježina, Slavenko Saletović, Dragomir Županc, Vladimir Đorđević i drugi

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=11&dd=04&nav_id=773346

No comments:

Post a Comment