TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, November 21, 2013

GORAN PASKALJEVIĆ PREDSEDAVA ŽIRIJEM FESTIVALA U INDIJSKOM GRADU GOA

Na najvećem Međunarodnom filmskom festivalu u Indiji koji se ove godine održava 44-ti put u gradu Goa, od 20. do 30. novembra, našem reditelju Goranu Paskaljeviću pripala je čast da predsedava žirijim koji će dodeliti nagrade od ukupno dvesta hiljada dolara u raznim kategorijama, za najbolji film, reditelja, glumca i glumicu.

U takmičarskom programu festivala biće prikazano petnaest filmskih ostvarenja iz dvanaest zemalja, dok će na propratnim programima publika imati prilike da vidi ukupno 160 filmova, saopšteno je iz producentske kuće Intermedia Network.

Festival je otvorila američka filmska zvezda i poznati borac za ljudska prava, Suzan Sarandon, uz prisustvo ministra kulture i informacija Indije, gospodina Manisa Tevarija koji je u svom pozdravnom govoru rekao da je “ festival u Goi najstariji i najprestižniji filmski događaj, zasnovan na konceptu da je ceo svet danas jedna ogromna porodica”.

Češki reditelj Jiri Mencel je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo, čijim je poslednjim filmom “Donžuan” otvoren festival.

Paskaljeviću će, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Indije biti priređene retropektive (osam filmova) u još četiri indijska grada, na festivalima u Trivandrumu, Madrasu, Bangaloru, kao i na festivalu autorskog filma u gradu Pune. Paskaljević će ovom prilika biti počasni gost festivala i održaće više predavanja o evropskom filmu sa akcentom na filmskim ostvarenjima sa Balkana.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=11&dd=21&nav_id=780199

No comments:

Post a Comment