TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, November 30, 2013

DRŽAVA u BEOGRADU



Posle premijere na SOFEST-u, film "Država", rediteljke Jelene Marković i scenariste Saše Radojevića, predstaviće se u nedelju beogradskoj publici na Festivalu autorskog filma. Glavna junakinja, rediteljka Jelena, u traganju za lokacijama za snimanje filma, smišlja priču o Mariji i poverljivim, veoma traženim dokumentima koje joj je otac ostavio na samrti.
- Suštinsko određenje filma "Država" je "intimistički triler". Intimna priča mlade rediteljke je uklopljena sa trilerom, odnosno, Marijinom porodičnom dramom. Gledaoci se kreću kao kroz neku vrstu mozaika koji na kraju postaje celina - objašnjava za "Novosti" scenarista Saša Radojević.
Filmska priča "Države" postala je još složenija kada je dodat treći, crno-beli segment, koji je posvećen čuvenom istoimenom Platonovom delu.
- To je specifična epizoda u kojoj profesorka i dve studentkinje pokušavaju da pronađu odgovarajući ambijent za postavku Platonovih dijaloga iz "Države".
Radojević tvrdi da su se ovi antički spisi "iznenađujuće lako" uklopili u priču o današnjem, modernom društvu:
- Kada se posmatraju sve te ideje koje se provlače kroz civilizaciju, a vezane su za odnos pojedinca i države, shvatamo da se mnogi motivi ponavljaju.
Film je, otkriva nam scenarista, preuzeo jedan od tih motiva, koje je Platon označio kao "tajanstvo države".
- Suštinske odluke koje se donose u državi uvek ostaju tajna za obične građane. To je konstanta za civilizaciju. Mi, mali filmski autori možemo samo da se bavimo tajanstvom, jer suštinu znaju neki drugi, "važniji" ljudi - smatra Radojević.
Kada se film pojavio na SOFEST-u, bilo je to veliko iznenađenje za širu publiku. Radojević objašnjava da su namerno radili "u dubokoj ilegali", sa skromnim budžetom i bez sredstava dobijenih na raznim konkursima:
- "Država" ima elemente niskobudžetnog filma, ali to nije bio ograničavajući faktor. Nismo želeli da budemo subverzivni ili nezadovoljni zato što imamo malo novca. Naprotiv, bili smo srećni sa onim što imamo, jer smo znali da ćemo praviti film onakav kakav smo želeli da bude.
Radojević je kao scenarista do sada potpisao devet naslova, od kojih je najpoznatiji nagrađivani film "Zemlja istine, ljubavi i slobode". Dva puta se okušao i kao reditelj, ("Poljupci" i "Narcis i Eho"), a za "Novosti" za 2014. godinu najavljuje premijeru svog novog scenarističko-rediteljskog dela "Porodica".

Izvor: Novosti

No comments:

Post a Comment