TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, November 3, 2013

DEJAN DUKOVSKI NAJAVLJUJE NOVU FILMSKU SARADNJU SA GORANOM PASKALJEVIĆEM

Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju, Dejan Dukovski, jedan od najboljih makedonskih dramatičara i scenarista u regionu, a po broju izvođenih dela i među vodećima u Evropi, i naš reditelj Goran Paskaljević ovih dana nastavljaju saradnju.

"Tandem" Dukovski - Paskaljević, za film "Bure baruta" koji se svrstava u antologijska dela, među mnogim priznanjima ima nagradu u Veneciji za najbolje ostvarenje, Nagradu Evropske filmske akademije za najbolji film 1998. u svim kategorijama, i po rečima Dukovskog, on jeste bio velika "propusnica" za uspeh koji su njegove drame doživele u inostranstvu:

- "Bure baruta" se prikazivalo u više od dve stotine bioskopa u Americi, u distribuciji "Paramunta", što verovatno nije doživeo nijedan film sa ovih prostora. Paskaljević je veliki reditelj, zajedno smo došli skoro do Oskara, a kažu da se istorija ponavlja. Kad smo se nedavno videli u Beogradu, konstatovali smo da je glupo što tako dugo nismo sarađivali. Trenutno pišem novi scenario koji će on režirati, postoji šansa da se okupi stara ekipa, sa francuskim producentom Antoanom i kućom "MAKT", koja je producirala "Bure baruta".

* Šta će biti vaš scenario za novi film?
- U ovom momentu imam želju, nadam se i dobru zamisao, da napišem scenario po komadu "Izgubljeni Germanci", ali za sada još ne mogu da kažem nešto više o tome. Mnogo se radujem novom filmu, između ostalog, i zbog toga što je Beograd grad sa duhom koji volim, duhom sa kojim sam doživeo neke od svojih najlepših momenata. Imao sam tu sreću.


* Prvi igrani film koji potpisuje reditelj Aleksandar Popovski, "Balkan nije mrtav", snimljen je po vašem scenariju, a ovog leta bio je u konkurenciji za regionalnu Nagradu "Bauer" na festivalu u Motovunu, i sa uspehom prikazan je na festivalu "Liffe" u Leskovcu. Kakav je vaš utisak, imate li distancu prema onome što radite?
- To je vrlo jednostavan i iskren film baziran na ljubavnoj priči i karakterima u dramatičnom istorijskom periodu. Nosi pozitivnu poruku, a ono što je u njemu izuzetno, po mom mišljenju, jeste glumačka igra. Svi glumci, a posebno Nikola Ristanovski koji igra glavni lik - ludog Turčina u zenitu svoje imperije - grade izuzetno upečatljive uloge. S obzirom na to da je film snimljen u studiju, mislim da je Popovski uspeo da nađe pravi balans između vizuelnog doživljaja i naracije dramskog materijala. Imam distancu i govorim kao publika, a ne kao scenarist, i smatram da film ima svoj autentičan estetski izraz - ko ga prihvati može da uživa u njemu, a posebnu emotivnu notu daje mu muzika Kirila Đajkovskog.

Intervju u celini možete pročitati ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:461879-Dejan-Dukovski-Ljudi-su-jos-sposobni-za-pravu-ljubav

No comments:

Post a Comment