TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, October 7, 2013

USKORO JOŠ PAR RETROSPEKTIVA FILMOVA GORANA PASKALJEVIĆA

Večeras u Piranu (Slovenija), na četvrtom Festivalu evropskog filma Goranu Paskaljeviću će biti uručena nagrada za doprinos evropskoj kinematografiji.

- Ovde u Piranu sticajem okolnosti saznao sam za izuzetno uzbudljivu životnu priču. Ne znam, možda ću i raditi film po njoj - kaže Paskaljević kome je ovo treće priznanje za doprinos evropskoj kinematografiji u proteklih godinu dana.
On se početkom novembra sprema na put u Indiju, gde će u pet gradova biti prikazivani njegovi filmovi.

- Radujem se što će publika u Indiji imati priliku da se upozna sa mojim filmovima, a preko njih, verujem, i sa našom kulturom i kinematografijom. Indija je zemlja koja proizvodi najveći broj filmova u toku jedne godine u svetu, uglavnom za sopstveno tržište, i njihova publika je malo upoznata sa drugim kinematografijama, a pogotovu sa malim, kao što je naša - veli Paskaljević.

U Indiju ga je, između ostalog, odvela činjenica da su tokom gotovo četiri decenije njegovi filmovi prikazivani i nagrađivani u glavnim selekcijama festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji, Torontu, San Sebastijanu…

U proteklih godinu dana dobio je još dve nagrade za doprinos svetskoj kinematografiji: u Slovačkoj i Češkoj, prošlog meseca na Festivalu u Limi (Peru) imao je retrospektivu.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/410548/Goran-Paskaljevic-Publika-mi-je-uvek-na-prvom-mestu

No comments:

Post a Comment