TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, October 20, 2013

RTS2 VEČERAS OD 21:05 EMITUJE DOKUMENTARNI FILM FILIPA ČOLOVIĆA O JOVANKI BROZ

Dokumentarni film Drugarica Jovanka pokušava da donese odgovore na brojna pitanja i dileme koje i dan-danas prate Jovanku Broz: da li je ona bila više od obične supruge, koliko je znala i na šta je sve uticala, da li je žrtva ili krivac? 

Pozivajući se na odlomke iz mnogobrojnih knjiga, razne ispovesti, i na određene dokumente, film je, zapravo, pokušaj da se rasvetle odnosi u vrhu tadašnjeg sistema, koji su nedovoljno jasni čak i ljudima koji su bili deo tog sistema. Sa druge strane, to je prikaz jedne države i vremena o kome mlađi naraštaji ne znaju mnogo.

Dokumentarni film sniman je u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Priča sadrži i citate tada bitnih političara i dokumente iz ljubljanskog i beogradskog arhiva, koji do sada nisu prikazani javnosti u Srbiji.

Film o Jovanki Broz sniman je na autentičnim lokacijama i u objektima koje su koristili Brozovi. Osim ostrva Vanga na Brionima (omiljeno mesto Josipa Broza, koje je i dan-danas zatvoreno za posetioce), dramatizacije su snimane u Belom dvoru i Karađorđevu.

Autor filma je Slađana Zarić, reditelj Filip Čolović. Saradničku ekipu čine i Života Neimarević, direktor fotografije, Vesna Ilić, novinar, Marija Bogičević, montažer. Producenti su Slobodan Tokić i Mirko Joknić.

No comments:

Post a Comment