TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, October 21, 2013

BAJIĆ PROCENJUJE DA ĆE RAVNA GORA VRATITI OSEĆAJ NACIONALNOG PONOSA

Prva epizoda dramske trilogije Ravna Gora Radoša Bajića sinoć je preptremijerno prikazana u bioskopu „Sinepleks“ u Kragujevcu, u prisustvu reditelja i glumaca koji učestvuju u prvoj epizodi.

Emitovanje serije počinje 10. novembra na Prvom programu Radio-televizije Srbije koja je zajedno sa kućom „Kontrast“ produkcijski iznela projekat.

U središtu događaja prve epizode, koja nosi naziv Napad, su sudbonosni trenuci neposredno pred agresiju Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine.

„Ravna Gora je prvi ciklus jedne sveobuhvatne dramske trilogije koja bi trebalo da pokrije kompletno istorijsko vreme Drugog svetskog rata u Srbiji“, istakao je u izjavi Tanjugu reditelj Radoš Bajić.

Objašnjavajući da se serija zove Ravna Gora jer obeležava pojavu patriotskih slobodarskih pokreta koji nisu hteli da priznaju okupaciju i krenuli u neki oblik organizovanog otpora, Bajić ističe da serija, nije dokumentarno-feljtonistička koja ima ambicija da ispravlja „krivu Drinu“ ili polemiše sa istorijskim faktima.

„Ovo je jedna umetnička igra u čijem je središtu srpski narod koji trpi posledice tragičnih istorijskih događaja koji su raspolutili tkivo srpskog naroda, zbog čega smo imali najstrašniji bratoubilački rat, koji je Srbe doveo u zamenu teza i uloga kada je u pitanju okupator“, istakao je reditelj.

Naglašavajući da su pre četiri godine postavljeni visoki standardi za pripremu serije, od kojih je prvi da se ne izneveri istina, Bajić kaže da je drugi standard ispričati priču o tragici jednog vremena, koje je dugo bilo zabranjeno i zbog kojeg su ljudi trunuli po zatvorima, propadale porodice...

Poznati domaći reditelj dodaje da je veoma ushićen pri pomisli da će u istorijskom smislu ostati negde zabeležen kao čovek koji je dao svoj doprinos, kako kaže, skidanju katarakte sa očiju srpskog naroda.

„Zapravo želim i nadam se, a rekao bih čak i da sam uveren, da će Ravna Gora vratiti u središte pažnje tri moralne kategorije u srpskom narodu - osećanje nacionalne pripadnosti, a rekao bih nacionalnog ponosa da smo savremenici jednog naroda koji ima snažnu istoriju koju ne treba da zatiremo da bismo se dopali evropskim partnerima“, objasnio je Bajić.

Više ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1423443/„Ravna+Gora“+će+vratiti+osećaj+nacionalnog+ponosa.html

No comments:

Post a Comment