TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, October 13, 2013

RAPORT VEČERNJIH NOVOSTI SA ZAVRŠNICE SNIMANJA FILMA MAMULA MILANA TODOROVIĆA

Preduzimljivi i predusretljivi Petar Daković, glavni organizator ekipe filma "Mamula", bio je domaćin novinaru "Novosti" tokom obilaska atraktivnih lokacija na kojima se snimaju scene novog horora reditelja Milana Todorovića.

Prvi susret na Rosama odvija se u privremenoj majstorskoj radionici Mikija Lakobrije, u kojoj pričljivi i strpljivi Slobodan Stefanović, pozorišni, TV i filmski glumac, dobitnik prestižnog priznanja "Zoran Radmilović", strpljivo čeka da vešti majstor maske Miki na njegovom čelu i vratu napravi ožiljke koji su posledica borbe sa strašnom sirenom oko koje se vrti priča horora "Mamula".

- Miki je majstor svog posla, zato sve izgleda tako verodostojno. Kad pogledate njegove maske logično je da pomislite da možda to sve i nije fikcija, možda je stvarno - komentariše Stefanović, koji u filmu igra bogatog Rošanina, i priznaje da je krišom video nekoliko kadrova.

- Sve izgleda kao visokobudžetni blokbaster. U Americi to snimaju mnogo duže i sa mnogo više sredstava, ali mi privodimo snimanje kraju na dobar način. Ovaj tempo, brzina rada, dolazak Franka Nera, Natali Burn, Kristine Kleb, divni glumac Miki Krstović, sjajna Sofija Rajović, Dragan Mićanović, Zorana Kostić Obradović, sve je fantastično. Horor dosad nisam snimao, ali mi nikada nije bilo ovako zanimljivo. Gradimo zajedno uzbudljivu priču, to je ono što me pokreće u ovom projektu. Verujem da ćemo imati film na koji ćemo svi biti ponosni - kaže Stefanović i dodaje da bi mu verovatno na nekom drugom mestu 15 dana snimanja po 15 sati dnevno, brzo dosadilo:

- Ovde mi nije teško, možda more budi neku pozitivnost. Sa Nerom smo odlično sarađivali, saznali smo da je pasionirani fotograf, da je svojevremeno snimao portrete Odri Hepbern i Ave Gardner, a zanimljivo je što nikada nije hteo da potpiše svoje fotografije. Objasnio nam je da nije želeo da se proslavi kao fotograf, već tada je znao da hoće da bude veliki, uspešan glumac i to je na kraju i postao. Nero je obišao skoro celu planetu, ali je taj divni individualac i intelektualac oduševljen ovim krajem, pričao nam je o svojim maslinjacima, kuvanju, hobijima...

Stefanović priznaje da je Mamula za njega otkriće, a prostor fenomenalan. To pomaže i filmu.
- Istorija Mamule kao logora i Potkopa koji je dugo bio vojni objekat, ubacuju nas u atmosferu teskobe i straha. U Potkopu je strašno. Osam metara duboko, mračno, ne vidi se ništa, ne možete da se ne uplašite i u jednom trenutku ne zapitate kakva to stvorenja možda žive tu.

Na snimanju je posebnu pažnju plenio čuveni Italijan, Franko Nero, u ulozi misterioznog, lokalnog ribara. Glumac poznat po ulogama u vesternima, a domaćoj publici i po ostvarenjima u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Banović Strahinja", u Crnoj Gori je prvi put. Zadovoljan što je sledio svoju radoznalost, objašnjava da je bilo više razloga da pristine da radi sa Todorovićem.

- Privukli su me Milanov entuzijazam i njegova želja da baš ja odigram ulogu tog lokalnog ribara, koju smo gradili zajedno želeći da bude što autentičnija. Doprinelo je i to što smatram da treba pomoći mladim ljudima, konačno i to što se i moj sin bavi režijom. Ima još razloga, obožavam glumački posao u kome moraš da riziukuješ i koristiš ukazane prilike. Ekipa je profesionalna, fantastično sarađujemo, pa, iako je produkcija mala, ovo može biti veliki film - rekao je Nero pre nego što je napustio snimanje na Luštici.

Opširnije ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:458539-Film-Mamula-kao-americki-blokbaster

No comments:

Post a Comment