TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, October 15, 2013

PREMIJERA NOVOG DOKUMENTARNOG FILMA BORISA MALAGURSKOG U CENTRU SAVA U SUBOTU, 19. OKTOBRA

Prvi dugometražni dokumentarni film o Beogradu premijerno će biti prikazan u Sava centru 19. oktobra. Autor "Beograda" Boris Malagurski za "Novosti" kaže da film na originalan, duhovit i zanimljiv način prikazuje srpsku prestonicu, viđenu očima stanovnika. U 82 minuta, snimana na engleskom jeziku, prikazana je bogata istorija grada, njegova kulturna i prirodna bogatstva, noćni život, velika gastronomska ponuda i sve ono čime se ovaj grad ponosi.

- Mada film ima za cilj da privuče strane turiste, to nije klasični turistički dokumentarac. Ne pričamo samo o dobroj hrani i ludom provodu, već i o osobenom humoru, jedinstvenoj kulturi i načinu života ovog grada. Trudili smo se da kroz priču o Beogradu predstavimo celu Srbiju, da posle toliko negativnih vesti pričamo o pozitivnim stranama naše zemlje - objašnjava Malagurski.

Među njegovim sagovornicima nalazi se i Novak Đoković, kao logičan izbor. Po rečima našeg sagovornika Novak je trenutno najbolji ambasador Beograda i Srbije.

U planu je emitovanje filma na inostranim televizijama. Autor je u pregovorima sa nekoliko kanadskih i britanskih kuća, a očekuju ga i razgovori sa čelnicima kanala Diskaveri i Nacionalna geografija.

Budući da je film prvenstveno namenjen inostranoj publici, pitali smo kakvoj reakciji se nada.

- Voleo bih da se zapitaju "kako to da još nisam otišao u Beograd". Jer naš grad je dragulj Evrope i rastuća turistička atrakcija, a ovo je sjajan način da strance emotivno inspirišemo. Kroz priču o istoriji grada, zanimljivostima, promovišemo i naš način života, našu državu. Jer kad stranci dođu u Beograd, upoznaju ljude, steknu prijateljstva, a neki se i zaljube, teško će kasnije da poveruju u one priče koje im serviraju njihovi mediji.

Ovaj dokumentarac je i autorova lična priča, jer je kao rođeni Subotičanin, i posle višegodišnjeg života u Kanadi, odlučio da se nastani baš u Beogradu.

- Živim u ovom gradu po svom izboru. Imao sam lep život u Vankuveru i mogao sam tamo da ostanem, ali me je nešto uvek vuklo nazad. Ovo je, na neki način, moja zahvalnost Beogradu što me je primio - iskren je Malagurski.

Scenario za "Beograd" je napisan još 2007. godine, ali je čekao bolje dane. Finansije, donatore, ali i ekipu sa kojom će snimiti film, Malagurski je pronašao na internetu. Delić priče snimljen je krajem 2011, napravljen je trejler, a zahvaljujući tome pronađena su preostala sredstva. Darodavci su, pored ostalih, Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Pravni fakultet, ali i pojedinci iz zemlje i inostranstva kojima se dopao trejler i koji su poželeli da pomognu u realizaciji. Među njima ima i stranaca koji nikada nisu posetili srpsku prestonicu.

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:458892-Boris-Malagurski-Beograd-je-dragulj-Evrope

No comments:

Post a Comment