TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, September 8, 2013

ZAPAŽENO UČEŠĆE KOSOVČEVIĆEVOG VIRA NA FESTIVALU U MONTREALU


MLADI reditelj Bojan Vuk Kosovčević dobio je svoje prvo veliko priznanje - na nedavno završenom festivalu "Sinema siti" nagrađen je kao najbolji reditelj za debitantski film "Vir", za koji je napisao i scenario. Autor nije mogao da lično primi nagradu u Novom Sadu, jer je u isto vreme bio "na drugom kraju sveta" - u Montrealu.


"Vir" je uspeo da prođe oštru selekciju na filmskom festivalu u ovom kanadskom gradu i da od stotine kanidata bude uvršten u takmičarski program najboljih debitantskih filmova. Mada je, po ocenama pojedinih novinara, Kosovčevićevo ostvarenje bio jedan od favorita za nagradu, ona je ipak otišla u druge ruke. Autor "Vira", međutim, kaže da je i bez priznanja veoma zadovoljan učešćem u Montrealu.

- Ući u konkurenciju 20 najboljih debitantskih filmova iz celog sveta je veliki uspeh, i to na festivalu A kategorije. Prezadovoljan sam reakcijama, publika je bila oduševljena, večernji termin je bio ispunjen do poslednjeg mesta - kaže za "Novosti" iz Montreala reditelj Kosovčević.

On naglašava da su na ovom festivalu uspostavili dobre kontakte koji će im pomoći oko dalje distribucije filma.

 - Već smo se dogovorili sa Kanađanima i Englezima, a naši međunarodni distributeri će nastaviti da prodaju "Vir" širom sveta za bioskopsko ili televizijsko prikazivanje.

Reditelja već 13. septembra očekuje predstavljanje u Sankt Peterburgu.

- Tu će se "Vir" naći u glavnoj konkurenciji. Takmičićemo se i na velikom festivalu nezavisnog filma "Rejndens" u Londonu, a slede oni u Varšavi i Indiji. Evo, baš u Montrealu smo dobili poziv da učestvujemo na kolumbijskom festivalu u Bogoti.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:452991-Montreal-Film-quotVirquot-veoma-zapazen

No comments:

Post a Comment