TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, September 29, 2013

USPEŠNA PREMIJERA FILMA PUT RUŽAMA POSUT U SAVA CENTRU

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", o životnom putu princeze Olivere Lazarević, prikazan je večeras premijerno u Beogradu, u velikoj dvorani Sava centra.

Mnogobrojna publika, u kojoj su bili i premijer Ivica Dačić, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade i ličnosti iz javnog i kulturnog života, pozdravili su dugim aplauzom ovu poetsku i istorijsku filmsku priču iz 14. i 15. veka.

Srednjemetražni film (54 minuta), po scenariju Olivere Šaranović, režirao je Marko Novaković, a realizovan je u produkciji Fonda "Princeza Olivera".

Šaranović je i autorka monografije o sudbini srpske princeze Olivere (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita. Svoju žrtvu iskoristila je da pomogne srpskom narodu.

U igranom delu glavnu ulogu tumači Vesna Stanojević, a princezu u mladim danima - Aleksandra Manasijević. Njenu majku kneginju Milicu igra Tanja Bošković, brata despota Stefana - Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog - Ivan Jevtović, a Jelu Balšić - Aleksandra Nikolić.

Gledaoce kroz dokumentarni deo i arhivsku građu vodi narator Milan Caci Mihailović, na autentičnim lokacijama srpskih srednjevekovnih tvrđava i crkava. Posebnu atmosferu daje muzika kompozitora Svetislava Božića. 

Autorska i glumačka ekipa stigla je večeras na projekciju po tepihu vizantijsko plave boje, koji je bio posut laticama ruža, dok su 'stražu' čuvali članovi Svibora obučeni kao vitezovi, a foaje su krasili kostimi iz filma.

Šaranovićeva, koja je i producent, najavila je da će "Put ružama posut" biti i na redovnom repertoaru i na organizovanim projekcijama za škole, u distribuciji "Delius filma".

Više ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=09&dd=29&nav_id=759235


No comments:

Post a Comment