TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, September 29, 2013

RASPORED AKTIVNOSTI FILMSKOG CENTRA SRBIJE TOKOM OVE JESENI

U petak, 27. septembra u 13 časova u prostorijama Filmskog centra Srbije održana je konferencija za novinare.

FCS RASPISUJE KONKURS ZA 2013.
 
Nakon teškog početka godine, za Filmski centar Srbije je tokom leta, rebalansom budžeta Republike Srbije, izdvojeno 120 miliona dinara namenjenih sprovodjenju javnih konkursa za podsticanje kinematografskih delatnosti u 2013. godini. Nakon detaljne analize prilika u našoj kinematografiji, Filmski centar odlučio se za raspisivanje Konkursa za sufinansiranje završetka produkcija filmova, Konkursa za sufinansiranje manjinskih koprodukcija ali i po prvi put Konkurs za stimulaciju kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze - bioskopa. Uvidom u tendencije u našoj kinematografiji prva dva konkursa su na nekin način raspisana da bi se pomoglo svim onim projektima koji su u prethodnom periodu započeti a koji su se zbog nedostatka sredstava našli u fazi da ne mogu biti završeni ili da su preuzeli međunarodne obaveze koje zbog neraspisivanja konkursa u prvom delu godine nisu mogli da ispune.

Ono što je novitet je svakako sprovodjenje konkursa za stimulaciju kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze – bioskopa. Ovaj vid stimulacija se primenjuje u mnogim evropskim zemljama a od ove godine to postaje i naša praksa. Cilj ovih aktivnosti jeste da se stimulišu oni autori, producenti, distributeri i biskopi koji su svojim filmovima i poduhvatima prethodnih godna sa uspehom promovisali domaći film za nove projekte. Ono što je u ovom paketu možda najznačajnije, imajući na umu sve teži položaj bioskopa i ekonomske isplativnosti prikazivanja domaćeg filma, ovim konkursom FCS po prvi put uključuje u rešavanje ovih problema i stvara preduslove za pokretanje projekta digitalizacije bioskopa u Srbiji, sličan onome koji je u Hrvatskoj već u toku. U tom smislu, i Upravni odbor FCS-a je kao svojoj prioritet u odabiru projekata odabrao upravo kriterijum bioskopskih filmova i onih aktivnosti koji će ovu tendenciju pospešiti.

Osim ovih sredstava, FCS ima na raspolaganju i sredstva koja su po zakonu o kinematografiji dobijena od RRA i RATEL dok RTS svoju obavezu nije izmirio.


Izmedju ostalog FCS realizuje i:

Nedelja srpskog filma u Izraelu, 6-22. oktobar 2013.

Festival srpskog filma u Helsinkiju, 18-20. oktobar 2013.

Filmski centar Srbije na Sajmu knjiga 2013. 

Detaljnije ovde: http://www.fcs.rs/generic.php?page=vest&id=1828


No comments:

Post a Comment