TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, September 1, 2013

TOP JE BIO VREO I DALJE ČEKA PREMIJERU

Da su želje autorske ekipe lako ostvarive, Srbija bi samo u poslednjih nekoliko godina bila bogatija za desetak filmskih naslova. Neki filmovi su započeli sa snimanjem, ali nikada nisu završeni, drugi su snimili sve scene, ali nemaju novca za dalju obradu, dok neki već mesecima slove za gotova ostvarenja, ali nikako da izađu pred publiku. Poslednji "uslov" ispunjava film Slobodana Skerlića "Top je bio vreo", čija se premijera iščekuje već duže vreme.

 Producent Tihomir Stanić poslednjih nedelja prinuđen je da odgovara na pitanja - zašto toliko dugo čekamo na ovaj film?

- "Top je bio vreo" je imao mnogo, reklo bi se previše prepreka od samog početka. Sada je skoro gotov, ostala je samo poslednja kompjuterska obrada, ali to stoji, jer, jednostavno, nemam od čega da platim ljudima koji to rade - iskren je Stanić.

Mada je film pre dve godine dobio novac na konkursu Filmskog centra, od Radio-televizije Republike Srpske, a potom i od sponzora, to ipak nije dovoljno za jedan "veliki filmski projekat".
- Obećana nam je pomoć sa raznih strana, pa verujem da ćemo uskoro moći da zakažemo premijeru - kaže Stanić za "Novosti".

Film "Top je bio vreo" zasnovan je na istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića o surovom odrastanju jednog dečaka u opkoljenom, bombardovanom Sarajevu, početkom devedesetih godina. Snimanje filma započeto je krajem 2010, a reditelj Skerlić okupio je veliku glumačku ekipu (Anita Mančić, Stanislav Ručnov, Slavko Štimac, Nikola Đuričko, Mira Banjac, Bojana Maljević, Ivica Vidović). Stanić, međutim, kaže da je "Top" od početka nailazio na probleme:

- U Sarajevu se pročulo da je to četnički film, pa su tamošnji glumci odbijali uloge, a to nam je bilo važno zbog akcenta i autentičnosti. Potom su i neki glumci iz Beograda otkazali, da ne bi kvarili odnose, a zatim i neki drugi saradnici. Dominantna priča je ona o dečaku iz romana i njegovom prijatelju, o kriminalcima koji terorišu civile. Ali tu se pojavljuju žrtve srpske nacionalnosti, što je, verujem, neuobičajeno.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:451943-Dug-put-do-publike

No comments:

Post a Comment