TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, September 1, 2013

POBEDNICI OVOGODIŠNJEG IZDANJA FESTIVALA CINEMA CITY U NOVOM SADU

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg festivala CINEMA CITY dodeljene su nagrade i priznanja autorima i glumcima čija su se ostvarenja i glumačke bravure posebno izdvojile.

Žiri u sastavu: nemačka rediteljka Katrin Gebe, izaelski producent Marek Rozenbaum i francuski glumac i reditelj Šad Šenuga, pre saopštenja pobednika naglasili su da imaju veliko zadovoljstvo da istaknu visok standard u srpskoj kinematografiji danas.

''U toku festivala saznali smo da postoje budžetska smanjenja koja će nauditi srpskoj filmskoj industriji. Želeli bismo da uputimo apel Vladi Srbije da nastave da podržavaju film. Srpski film je najbolji kulturni ambasador građana Srbije u inostranstvu, i doprineće boljem razumevanju ljudi u Srbiji širom sveta. Zato verujemo da mu treba pomoći.’’

Pogledavši sve filmove selekcije Nacionalna klasa, doneli su sledeće odluke. Nagrada Ibis za najbolji film pripala je filmu Srdana Golubovića „Krugovi“ za, kako se navodi u saopštenju žirija, postignuće koje je nadmašilo njihova očekivanja dodavši da odaju počast talentovanom reditelju, koji vešto uspeva održi pažnju publike u toku celog filma. Žiri je duboko dirnula ova priča o pomirenju i praštanju.

Uživavši u crnom humoru ove priče o bivšoj Jugoslaviji i njenom klasičnom pripovedačkom stilu koji sadrži inteligentan obrt, dok su likovi su veoma dobro izgrađeni i predstavljeni žiri je nagradu Ibis za najbolji scenario dodelio Goranu Markoviću i Tihomiru Staniću za scenario filma „Falsifikator“. Naivnost glavnog protagoniste i njegova vera u istinu i dobrotu u jednom korumpiranom društvu je, kako navodi žiri u obrazloženju, istovremeno smešna i dirljiva.

Obrazlažući nagradu za najboljeg glumca, žiri je želeo da istakne da je bilo mnogo ubedljivih muških uloga u raznim filmovima, što je njihov izbor učinilo veoma teškim. Pobednik ih je impresionirao svojom sposobnošću da istovremeno uverljivo i smisleno interpretira svoj lik i u dramaskom žanru i u žanru komedije. Stoga je glumcu Nebojši Glogovcu pripala je nagrada Ibis za najboljeg glumca zbog ostvarenih uloga u filmovima „Krugovi“ i “Artiljero”.

 Pre nego što što su odlučili o nagradi za najbolju glumicu, žiri je izrazio svoju zabrinutost zbog malog broja glavnih ženskih uloga. Uloga u filmu „Odumiranje” donela je glumici Dari Džokić nagradu Ibis za najbolju glumicu za veoma duboku i emotivnu interpretaciju žene suočene sa krahom svojih životnih nada.

Specijalna priznanja žirija dodeljena su Kosti Đorđeviću, reditelju filmaS/Kidanje”. U obazloženju žirija navodi se da ih je ovaj debitantski igrani film zabavio svojim duhovitim, razigranim i optimističnim pogledom na mladu generaciju u Srbiji.

Specijalna priznanja dodeljena su glumici Hristini Popović za neverovatno dirljivu ulogu u filmu "Krugovi", glumcu Nikoli Rakočeviću za izuzetan komičarski tajming u filmu "S/Kidanje" i veoma emotivnu glumačku interpretaciju u filmu "Krugovi", glumcu Nebojši Đorđeviću za veoma zabavno i tačno izvođenje, puno energije i strasti u filmu "Vir" kao i studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Aronu Sekelu, Rašku Milatoviću, Milošu Milovanoviću, Nemanji Vojnoviću, Petru Ristovskom, Tei Lukač, Marku Đorđeviću i Luki Popadiću za scenario i režiju filma GDE JE NAĐA?. Žiriju se izuzetno dopala ideja da osam mladih reditelja zajedno naprave film, u kojem su uspeli da do kraja održe jedinstven stil i atmosferu.

Više ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=09&dd=01&nav_id=748779

No comments:

Post a Comment