TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, September 22, 2013

OBJAVLJENA MONOGRAFIJA ZDRAVKO VELIMIROVIĆ: ŽIVOT I FILM AUTORA TOMISLAVA GAVRIĆA

Strasno sam obrađivao teme gde se protagonisti bore za ljudskost i dostojanstvo. Lepota i dobrota za mene su neodvojivo jedinstvo - kazao je svojevremeno reditelj i scenarista Zdravko Velimirović (1930-2005) govoreći o svojoj umetničkoj i ljudskoj poetici.

Njegove namere, vizije i ideje, ali i celokupan pregled stvaralaštva sadržani su u monografiji "Zdravko Velimirović: Život i film", autora Tomislava Gavrića, za koju je materijal pripremila rediteljeva supruga Ranka. U izdanju "Srpskog nacionalnog savjeta Podgorica", ova monografija će 24. septembra, biti predstavljena u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Gavrićeva knjiga podseća na Velimirovićevo detinjstvo i odrastanje na Cetinju u društvu Pavla Vuisića, Minje Dedića i Borislava Pekića, sećanje na školovanje u Beogradu i Parizu i nastanak njegovih poznatih i višestruko nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova.

- Posmatram te, vaspitan si momak, školu si završio u Kotoru, a rođen si na Cetinju. Lovćen je za tebe oreol, ali i teški kamen na glavi, strašna obaveza. Ono što je dopušteno drugima u umetnosti tebi nije, i zato ćeš imati problem sa samim sobom - rekao je slavni helenista Miloš Đurić svom tadašnjem studentu Velimiroviću, koji je na Akademiji u Beogradu usavršavao rediteljski zanat, a u koju će se kasnije vratiti kao profesor, a potom i šef katedre za filmsku režiju.

Podeljen između rodne, "plemenske" Crne Gore i "demokratske" Šumadije, koju je smatrao drugim domom, Velimirović je, saznajemo u Gavrićevoj monografiji, na svojoj koži osetio muke zbog "dvojne zavičajne pripadnosti".

- Neprijatelja, hvala Bogu, imam dosta. Preko mere, i levih i desnih. Kod jednog dela beogradske čaršije, ja sam "onaj Crnogorac", što je dobra etiketa za odijum. U Sarajevu sam "beogradski režiser" i čovek sa strane, u Crnoj Gori "srbijanski ližisahan" - požalio se Velimirović u pismu Meši Selimoviću, po čijem će romanu 1974. snimiti "Derviš i smrt".

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:455151-Zdravko-Velimirovic-Zaljubljenik-u-krupni-plan

No comments:

Post a Comment