TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, September 30, 2013

NAREDNOG PONEDELJKA NA RTS1 PREMIJERA IGRANO-DOKUMENTARNOG FILMA O MILUNKI SAVIĆ

Radio-televizija Srbije emitovaće premijerno dokumentarno-igrani film „Milunka Savić-heroina Velikog rata" u ponedeljak 7. oktobra u 21 čas na prvom programu.

Film je biografska priča o ženi sa naviše odlikovanja Prvog svetskog rata koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima. Ekranizaciji priče prethodilo je višemesečno istraživanje i snimanje u Srbiji i Francuskoj, s obzirom na to da je Milunka Savić bila nosilac najviših odlikovanja obe armije: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta, medalje za hrabrost „Miloš Obilić". Ovih dana navršava se četrdeset godina od njene smrti, što je bio jedan od povoda da RTS snimi i prikaže gledaocima priču o zaboravljenoj heroini baziranoj na istorijskim činjenicama i verodostojnim podacima pronađenim u srpskim i francuskim arhivima. Korišćeni su citati Milunke Savić, fotografije iz porodičnog albuma kao i sada jedini sačuvani video zapisi.

Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra - Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.

Snimanje filma pomoglo je Ministrastvo kulture, tehničku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova.

Reditelj filma je Ivana Stivens, izvršni producent je Snežana Rodić Sinđelić, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, montažer Mirjana Mitrović, scenograf Miroslava Andrejević, kostimograf Biljana Mihailović, producent Dobrivoje Ilić, kompozitor Vladimir Tošić. Grafiku i 3D animaciju potpisuju Borko Ćirić i Feniks kreativni studio.

Autor filma je Slađana Zarić, urednica u RTS-u koja je autor brojnih dokumentarnih filmova: Patrijarh Pavle - život po jevanđelju, Drugarica Jovanka, Niko nije rekao neću, Poslednji dan Zorana Đinđića...

Više ovde: http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/1405694/Milunka+Savić-heroina+Velikog+rata.html

No comments:

Post a Comment