TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, September 11, 2013

IZLOŽBA O SONJI SAVIĆ OD 13. SEPTEMBRA U ČAČKU

Izložba autorskih video radova, dokumentarno-igranih i eksperimentalnih filmova svestrane umetnice Sonje Savić (1961-2008), biće otvorena 13. septembra u Galeriji “Risim” u Čačku, a obuhvata i odabrane fotografije, predmete, novinske članke i audio zapise.

Izložba obuhvata muzičko-dokumentarno igrani film “Fimska akademija Supernaut Belgradeunderground” (1996), za koji dramaturgiju, muzičku produkciju i režiju potpisuje Sonja Savić, zatim “Superreal, superstvarnost” (1997) - prvi srpski tehno vodvilj za koji je muziku komponovao Miodrag Stojanović Čeza, a Sonja Savić je dramaturg, muzički producent i režiser, prenosi portal SEEcult.org.

Biće prikazan i “Play” (1997) sa prvim kompjuterskim animacijama Srđana Đileta Markovića. Sonja Savić potpisuje produkciju zvuka, dramaturgiju i režiju.

Markovićeva grupa Supernaut će i nastupiti povodom otvaranja izložbe 13. septembra u bašti kafea “Samuraj”.

Izložba obuhvata i multimedijalni dokumentarno igrani film “Šarlo te gleda” (2003), čiju je dramaturgiju, produkciju zvuka, kameru i režiju radila Sonja Savić. Biće prikazan i diplomski rad Sonjine dramsko-plesačke grupe Esenaut - multimedijalni ekperimentalni film “Čekajući God-a” (2006), za koji Sonja Savić potpisuje dramaturgiju, koreografiju i režiju.

U okviru pratećeg programa, 20. septembra biće prikazan slovenački film “Hleb i mleko” (Kruh in mleko, 2001) Jana Cvitkoviča, u kojem je Sonja Savić igrala jednu od glavnih uloga. Za 27. septembar najavljen je film “Jug jugoistok” (2005) Milutina Petrovića, takođe sa Sonjom Savić u jednoj od glavnih uloga.

Za 4. oktobar najavljen je film “Odgrobadogroba” (2005), takođe u režiji Cvitkoviča, a 11. oktobra biće prikazan film “Zabranjena ljubav” (2009) Momčila Preradovića.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra, a ulaz na sve programe je besplatan.

Izvor: SEEcult.org 

No comments:

Post a Comment