TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 11, 2013

UČESNICI OVOGODIŠNJEG SARAJEVSKOG TALENT CAMPUSA IZ SRBIJE O STANJU FILMA KOD NAS


Reditelj Ivan Stojiljković, dramaturškinja Maša Seničić i producentkinja Marija Stojanović učestvovaće, uz još sedam mladih filmskih autora iz Srbije, na predstojećem "Sarajevo talent kampusu" i smatraju da će im kampus u okviru filmskog festivala u tom gradu pomoći u uspostavljanju kontakata, nalaženju budućih saradnika i načina za finansiranje svojih filmova.

Seničić, koja je ove godine diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i dobila sredstva od Ministarstva kulture za razvoj scenarija "Pitaj me nešto teže", kaže da postoji velika razlika između klasičnog obrazovanja i radionice na "Sarajevo talent kampusu", kao i između radionice i rada na terenu, pogotovo za scenariste.

"Mi na fakultetu imamo godinu dana ili pola semestra za jedan scenario, ovde se na scenariju radi intenzivno sedam dana. To je važno zato što svaki scenarista radi po principu 'dedlajna', pa je to prva prilika da se mladi autori susretnu sa ozbiljnim 'dedlajnom'", primetila je ona.

Seničić je ocenila da samo prisustvovanje festivalu otvara mogućnost za dalju saradnju sa kolegama iz regiona i šire, a pogotovo "Talent kampus", gde se 15 scenarista, 20 reditelja sastaju svakodnevno na istim mestima.

"Mi još nismo u Evropskoj uniji i nismo u mogućnosti da apliciramo za sredstva velikih evropskih fondova pa samim tim moramo pružiti određenu sigurnost potencijalnim inostranim partnerima, koproducentima, u smislu da je naša država, naše ministarstvo prepoznalo kvalitet projekta i dalo nam određeni deo sredstava. Sa tom garancijom možemo da konkurišemo kod evropskih fondova", kaže Stojanović.

Ona je objasnila da se vrlo retko dešava da srpski autori dobiju novac u inostranstvu, iako njihov projekat nije podržan od strane države, i da je na njima sada da pronađu ljude kojima se sviđa njihova priča, koji će želeti da im pomognu i sačekati ih dok prvo ne dobiju novac u svojoj zemlji.

"Bez novca ovde, ne možemo da uradimo ništa u inostranstvu i to je najveći problem u našoj kinematografiji, jer je ovde novca malo, ne mogu svi da ga dobiju. Autori po tri-četiri godine čekaju da dobiju sredstva na konkursu", primetila je ona.

Stojiljković kaže da mladi filmski stvaraoci u Crnoj Gori i Hrvatskoj, na primer, imaju veću podršku države, mnogo više šansi i fondova kod kojih mogu da konkurišu.

"Njihova ministarstva su umrežena sa više fondova, ne samo iz Evropske unije, već i iz sveta i to ne samo zato što je Hrvatska ušla u EU, već je tako godinama unazad. Njima je svakako mnogo lakše i imaju mnogo više sredstava da snime filmove, a svaki film u Srbiji je snimljen sa nula dinara", istakao je Stojiljković čiji su kvalitetni kratki filmovi bili presudni da ga prime na Sarajevo Talent Kampusu.

Na pitanje kada planira da počne snimanje svog prvog dugometražnog filma "Uglavnom vikendom", Stojiljković kaže da su u godini, "kada je beznadežnost za sve filmske radnike dostigla svoj vrhunac, pre svega na papiru, svi planovi sumanuti".

"Prelepa vest da smo primljeni na 'Sarajevo talent kampusu' i to što smo pre toga učestvovali u sličnom programu u Rumuniji daje nam nadu da smo na pravom putu i da se stvari kreću, iako ovde sve stoji u mestu. U pravu ofanzivu možemo da krenemo tek kada dobijemo novac ovde", dodao je on.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=11&nav_id=741461

No comments:

Post a Comment