TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, August 17, 2013

U OKVIRU FILMSTREET-a PRIKAZAN FILM VELJE PAVLOVIĆA O TIMOTIJU DŽONU BAJFORDU

Timoti Džon Bajford je kompleksna stvaralačka ličnost čije su umetničke vizije daleko prevazilazile vreme u kojem je različitim TV formatima mnogo zadužio našu kulturu. Znao sam da neću uspeti da saznam ko je zapravo Bajford, ali i pokušaj se računa, kazao je za „Blic“ Velimir - Velja Pavlović, autor dokumentarnog filma “Pitam se, pitam ko je Timoti Džon Bajford”, koji je u okviru akcije “Filmstreet” premijerno prikazan na cvetnom trgu u Beogradu.

Povod za snimanje dokumentarca o Bajfordu je jubilej - 40 godina od početka realizacije televizijske serije za decu “Neven”, koju su obožavale mnoge generacije u nekadašnjoj SFRJ. Pavlovića su zajedničkim snagama produkcijski pomogli RTS i Studio B, gde se u septembru očekuje televizijska premijera.
 
- Taj usklik “Pitam se, pitam“, koji je obeležio TV format “Neven” jeste ideja koja je kroz život vodila Timotija Džona Bajforda. Od detinjstva u engleskoj provinciji do evropske slave. Bajforda svi znaju kao legendarnog televizijskog reditelja, ali je u pola veka dugoj karijeri stigao da bude profesor, prevodilac, pisac, glumac, fotograf... Osim “Nevena”, potpisao je TV formate „Babino unuče”, „Poletarac”, „Nedeljni zabavnik”, „Metla bez drške”. Ni pre ni kasnije nije bilo sličnog sadržaja u produkciji naših televizija, i moja fascinacija takvim stvaralačkim opisom bila je zapravo nepremostiva prepreka pred početak snimanja dokumentarca - kaže Velja Pavlović.

 On ističe da se odlučio za formu neobaveznog ćaskanja sa glavnim protagonistom filma kako bi gledaoci bili u prilici da osete neposrednost Timotija Džona Bajforda, bez obzira na to da li govori o svojim dečačkim školskim danima ili momentima kada su ga engleske kolege nazivale jednim od najvažnijih pionira televizije.

- Dopao mi se film jer je nepretenciozan, a ipak govori puno o mom životu. Bilo je prijatno ćaskati sa Veljom Pavlovićem i verujem da će gledaoci saznati svašta o mojim privatnim i profesionalnim iskušenjima. Nije bilo lako biti ja sve ove godine, ali je bilo uzbudljivo, pre svega - kazao je Bajford posle projekcije filma.

Više ovde:  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/399586/Neven-je-bio-Monti-Pajton-mnogo-pre-Montija-Pajtona

No comments:

Post a Comment