TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, August 31, 2013

REDITELJ BAKUR BAKURADZE O ISTORIJI I SVOM NOVOM FILMU NA SRPSKE TEME

U Beogradu ovih dana počinju pripreme za snimanje filma "General M"., ruskog reditelja gruzijskog porekla Bakura Bakuradzea, koji je napisao i scenario. Film ima ruskog producenta, a iz Srbije u ovaj projekat ušla je kuća "Art i popkorn" Miroslava Mogorovića. I dok se iz našeg ministarstva kulture čeka odgovor da li će i država dati finanijsku podršku filmu koja se bavi temom srpskog vojnika optuženog za ratne zločine, Bakuradze pravi kasting za glumačku ekipu i traži lokacije za snimanje. Reditelj koga je evropska kritika izdvojila čim se pojavio - sa prvim filmom bio je u Kanu, u programu "Nedelja kritike", a sa drugim na istom festivalu u selekciji "Izvestan pogled", što je uspeh koji se ne pamti kada je reč o filmu iz ovog dela Evrope, kaže u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" da se dobro oseća u Beogradu, među prijateljima:

- Nisam prvi put ovde, ovo je moj treći boravak u Beogradu, ali nemam vremena za odmor, inače mnogo putujem, i mnogo radim. Ako je za utehu, onda je to što rad ispunjava - kaže Bakuradze.

* Zašto ste izaberali baš priču o srpskom generalu za temu svog trećeg filma?
- Moje opredeljenje da radim ovaj film nametnuli su događaji tokom poslednjeg balkanskog konflikta. To je bio najveći sukob u savremeno doba posle Drugog svetskog rata, zato je bio u centru pažnje i Zapada i Istoka, i čitavog sveta. I mada je od tih događaja u Hrvatskoj i Bosni prošlo već dvadeset godina, smatram da je tema sukoba i danas aktuelna, i da još nisu dati svi odgovori zašto se takav bratoubilački rat uopšte dogodio. I sada dolazimo do novih saznanja, nove informacije stalno se pojavljuju ne samo u vašim, nego i u medijima u inostranstvu, a Tribunal u Hagu još nije završio svoj posao. Ne naslućuje se ni kako će ga završiti, mnogo je tu pravnih nedoumica, i sve to skupa jeste, dakle, aktuelna tema. Pogotovu je izazovna za film. S druge strane, privlači me istorija Balkana i Srbije, kao pravoslavne zemlje.

 * Šta fokusirate u priči o Generalu M., koji se krije godinama posle rata, a optužen je za najteže ratne zločine?
- Vrlo je provokativna i intrigantna sudbina čoveka koji se u dugom periodu našao u samoizolaciji. U toj priči se prepliće i uloga države u ovoj priči. Ali ovo nije priča o generalu Mladiću, jer se ne zna pouzdano kroz šta je sve on prošao. Njegova biografija je još prekrivena tajnom, mada mnogi o tome žele da govore. Mišljenja su podeljena - jedni o Mladiću govore najbolje, veličaju ga kao srpskog heroja, drugi ga se stide i kažu da je zločinac. Mislim da i jedni i drugi preuveličavaju. Zato bih, s jedne strane, i mogao da prihvatim da je moj novi film priča o Ratku Mladiću. Ipak, ne govorim o konkretnom čoveku, već o vremenu u kome se on našao, njegovoj sudbini koju su oblikovali istorijski događaji. Pričam priču o starom čoveku koji ima sedamdeset godina, čija je sudbina analogna vremenu u kome on živi.

* Šta je vama najuzbudljivije da pokažete u svojoj priči o Generalu M.?
- Pitanje koje me zaokuplja više od svega drugog jeste njegova starost. Mi koji se približavamo starosti nemamo predstavu o tome kakav je osećaj ljudi koji troše svoje poslednje doba. Ne razmišljamo uopšte o tome, kao da nikada nećemo biti stari. Kroz šta on prolazi, kakva mu je psiha, o čemu razmišlja, šta oseća, čega se najviše seća.... Čovek, što se više približava starosti, sve je udaljeniji od stvarnog sveta. Usamljenost je tragedija čoveka. Starost je sama po sebi složena i teška, a ako je još opterećuje i izolacija, onda možemo da naslutimo kakva je tek tragedija. Tanka je linija preko koje se može skliznuti u paranoju i bezumlje, u ludilo. Taj general je izolovan, čitav svet je okrenut protiv njega, svi govore da je lud, i malo ko je spreman da mu pruži bilo kakvu pomoć. Neizmerna je tragedija tog starog čoveka i ta pitanja ću otvarati u filmu.

* Koji period života Generala M. pokrivate u filmu?
- U filmu će biti prikazana jedna godina njegovog skrivanja, i to poslednja, posle koje je usledilo njegovo hapšenje. Suština nekoliko fleš bekova vezanih za ratni period, koji su neutralnog karaktera, je u tome da se vidi kako je u ratovima na Balkanu brat ubijao brata. Ne konkretno ko je koga ubijao, već da su se svi međusobno ubijali - i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci. Svi, jer je to bio rat.

 * Koga vidite u glavnoj ulozi?
- Voleo bih da što više likova igraju manje poznati glumci, i naturščici, i na pronalaženju takve ekipe upravo radim. A u ulozi Generala M. voleo bih da vidim glumca sa dovoljno strasti i snage da odigra jedan takav lik, nekog poput Aleksndra Berčeka.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:451811-Bakuradze-Istorija-kao-zla-sudbina

No comments:

Post a Comment