TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, August 8, 2013

RADOŠ BAJIĆ O MULJATORIMA I SRAMNOM POLOŽAJU SRPSKE KINEMATOGRAFIJE

Režiser, scenarista i glumac Radoš Bajić rekao je, povodom izjava organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, da je odluka da film Led ne učestvuje na tom festivalu lično njegova.

Razlog tome, kako je istakao Bajić, je protest zbog katastrofalnog i ponižavajućeg tretmana države Srbije prema sedmoj umetnosti, urušavanja i sramnog položaja odumiruće kinematografije u zemlji.

„Odluka da Led ne učestvuje na Festivalu filmskog scenarija je lično moja. Kao scenarista imam lefitimno pravo da odlučim da li ću se negde takmičiti ili ne“, navodi slavni umetnik.

Prema njegovim rečima, Vrnjačka Banja je njegov zavičaj i niko ne bi bio srećniji od njega kada bi ovaj festival imao delić nekadašnjeg sjaja, značaja i smisla.

„Umesto da stanemo u odbranu profesije, da filmski stvaraoci, producenti, autori i filmski radnici snažno dignu svoj glas i ukažu na alarmantno stanje, omalovažavajući odnos države i rapidno propadanje naše kinematografije veštačkim održavanjem takozvanih festivala i festivalčića“, ističe Bajić.

Dalje navodi da time pokušava da se stvori privid da je sve u redu i da sve funkcioniše, a tako se daje legitimitet nadolazećoj propasti domaćeg filmskog stvaralaštva i produkcije.

„Takvo stanje svojim delovanjem snažno podržavaju dežurni stručnjaci bez profesije u kinematografiji, redovni selektori, urednici programa, izvršni direktori, esejisti i ostali muljatori, koji, nikada besplatno i uvek za lepe honorare, besplatne pansione i malo iznuđene važnosti, uređuju presuđuju, žiriraju, favorizuju, diskvalifikuju i dele nagrade svojim sponzorima, donatorima, producentima i rediteljima“, kaže Bajić.

 Tako se nastavlja, prema njegovim rečima, politika po onoj staroj „ja tebi ovo, ti meni ono“.

„Da nije smešno bilo bi tragično. U to sam imao priliku da se uverim na ovogodišnjem festivali u Sopotu. Njima je uvek lepo. Samo njima ovakva situacija u srpskom filmu odgovara. Posle skoro 40 godina aktivnog učestvovanja u srpskog (i jugoslovenskoj) kinematografiji, sa skromnim rezultatima koje imam, odlučio sam da u tome ne učestvujem“, navodi poznati umetnik.

Više ovde:  http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1374474/Baji%C4%87%3A+Sraman+polo%C5%BEaj+kinematografije.html

No comments:

Post a Comment