TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, August 15, 2013

POČEO FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA U VRNJAČKOJ BANJI

Projekcijom filma "Odumiranje" Miloša Pušića za koji je scenario napisao Dušan Spasojević, i filma "Falsifikator" koji potpisuju reditelj Goran Marković i Tihomir Stanić kao saradnik na scenariju, u utorak uveče je u prepunom amfiteatru "Danilo - Bata Stojković" u Vrnjačkoj Banji, počeo 37. festival filmskog scenarija.
 Prisećajući se anegdotski svog prvog susreta sa celuloidnom perforiranom filmskom trakom, manuelnim kino-projektorom i počecima srpske kinematografije, vrnjački festival je svečano otvorio (odlazeći) ministar kulture Bratislav Petković, pozivajući pritom publiku da vidi sva ostvarenja savremenih srpskih sineasta kojih, kako je rekao, uprkos krizi i poteškoćama - nije ni tako malo. U tom zaključku pridužio mu se i predsednik vrnjačke opštine Boban Đurović koji je obećao svu pomoć kako bi naredni festival bio još sadržajniji.

Do subote, 17. avgusta, kada će žiri u sastavu Želimir Žilnik, Borislav Anđelić i Milan Jelić saopštiti svoju odluku o festivalskim nagradama, biće prikazano svih 12 filmova iz produkcije srpske kinematografije snimljenih između dva vrnjačka festivala od kojih je 11 u takmičarskoj, i samo film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" - izvan festivalske konkurencije. Od tih 11 takmičarskih filmova, međutim, čak šest je debitantskih što festivalu daje i poseban pečat.

Sredu kao festivalski dan u Vrnjačkoj Banji, ipak, obeležilo je otvaranje "Kuće scenarija" u okviru ovdašnje biblioteke "Dr Dušan Radić" u kojoj su inače arhivirani svi nagrađeni ali i drugi scenariji koji su konkurisali za festivalske nagrade tokom minulih 36 godina, ili, ukupno - više od 300 scenarija!

- Oslanjajući se na staru ideju Vrnjčana, a posebno Boška Ruđinčanina, kao jednog o utemeljivača festivala, imamo nameru da stvorimo neku vrstu scenarističkog instituta koji će biti na usluzi ne samo ljudima koji se bave pisanjem scenarija, nego i svima koji se bave naučno-istrživačkim radom u ovoj oblasti - rekao je Dragoljub Vojnov, umetnički direktor festivala, otvarajući "Kuću scenarija".

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:449081-Poceo-Festival-filmskog-scenarija

No comments:

Post a Comment