TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, August 15, 2013

BAKIR IZETBEGOVIĆ: "KUSTURICA JE VELIKI REDITELJ I VELIKI IZDAJNIK"

Mimo dosadašnje prakse, dva od tri člana Predsedništva BiH - Željo Komšić iz reda hrvatskog naroda i bošnjački član Bakir Izetbegović - pokušali su da zabrane Oružanim snagama BiH da tehnički podrže snimanje filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice.

 Komšić i Izetbegović su odluku doneli bez konsultacija sa srpskim članom Nebojšom Radmanovićem, a Izetbegović je otišao korak dalje, pa je tokom jučerašnjeg boravka u Zvorniku rekao da Kusturica nema njegovu podršku da bilo šta radi u BiH jer je, kako je naveo, on "veliki reditelj i veliki izdajnik svoga naroda".

Sam Kusturica kaže da ima sve potrebne dozvole u vezi sa snimanjem filma "Na mlečnom putu", a sve u vezi s tim, uključujući i saopstenje "dvočlanog" Predsedništva smatra "čaršijskom pričom" pojedinaca iz Sarajeva.

Kako podsećaju mediji BiH, Predsedništvo se nije smatralo ni nadležnim za ustupanje vojno tehničke opreme kada je holivudska zvezda Anđelina Džoli u Federaciji BiH snimala film "U zemlji krvi i meda".

Slučaj izmedju dva člana Predsedništva i Kusturice počeo je pošto je u utorak Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo da je producentska kuća iz Trebinja podnela zahtev za dobijanje odredjene količine vojnog naoružanja za potrebe snimanja Kusturičinog filma.

Taj resor je saopštio da je to ustaljena procedura i da su neki rekviziti već korišćeni u filmu "U zemlji krvi i meda" Andjeline Džoli. Usledilo je, dan kasnije, saopštenje Predsedništva BiH kojim se načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalmajoru Anti Jeleči, nalaže da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe Kusturičinog filma.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=15&nav_id=742893

No comments:

Post a Comment