TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, August 19, 2013

O MALOM EKRANU MOME KAPORA U VRNJAČKOJ BIBLIOTECI GOVORIO I NOVI KADAR IVAN VELISAVLJEVIĆ

U vrnjačkoj biblioteci "Dušan Radić" predstavljena je knjiga Mome Kapora "Mali ekran", koju su, krajem prošle godine, objavili RTS i izdavačka kuća "Tanesi". O knjizi, koju je priredio Saša Hadži Tančić, govorili su pesnik Simon Simonović i dramaturg Ivan Velisavljević.

U „Književnim novinama", od 1964. do 1969. godine, Momo Kapor, dvaput mesečno, u rubrici "Mali ekran", objavljivao je svoje „priče" o televiziji u nastajanju, na medijskom prostoru ondašnje Jugoslavije.

"Saša Hadži Tančić, koji je godinu dana proveo u Niškoj biblioteci tragajući za Kaporovim kritikama, zajedno sa mnom izdvojio je 54 kritike, nešto manje od polovine objavljenih", kaže Simon Simonović, dugogodišnji Momin prijatelj i urednik izdavačke kuća Tanesi.

U našem televizijskom životu, naročito u počecima njenog razvoja, podseća Saša Hadži Tančić, u predgovoru, Kapor je, takođe, doprinosio otimanju od dečjih bolesti i, shvatajući ogromnu ulogu emisija i programa, usmeravao televizijske pretplatnike pravcem visokog
stvaralačkog napora.

"Mali ekran", primetio je dramaturg Ivan Velisavljević, nije ni knjiga kritika, ni knjiga eseja, već knjiga koja tumači televiziju na jedan osoben način, njegov Kaporovski, što kod čitaoca izaziva čežnju za što više televizijskih drama. Danas su one poprimile drugu formu, što je i logično s obzirom na nove tehnologije.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/1379720/%22Mali+ekran%22+Mome+Kapora.html

No comments:

Post a Comment