TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, August 19, 2013

DEJAN DABIĆ PROCENJUJE DA SRPSKI FILM IPAK IMA BUDUĆNOST

Selektor 48. festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" i filmski kritičar Dejan Dabić rekao je danas da će od 26. do 31. avgusta na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrdjavi biti prikazano 12 filmova u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji od kojih je osam debitantskih što pokazuje "da za srpski film ima nade".

Bez obzira na mali budžet, naši sineasti uspevaju, pogotovo oni mladji, da dođu do dugometražnog igranog filma, rekao je Dabić za Tanjug govoreći o obeležjima ovogodišnjih "Filmskih susreta".

"Drugo obeležje moglo bi da bude što veliki broj uloga u fimovima igraju glumci iz regiona. To pokazuje da je saradnja izmedju zemalja regiona jako dobra", naveo je Dabić i dodao da, na primer, glumac iz Bosne i Hercegovine Emir Hadžihafizbegović igra u četiri filma.

Prema Dabićevim rečima, treća karakteristika je što ćemo na festivalu imati digitalnu sliku čime se manifestacija svrstava rame uz rame sa modernim bioskopima u zemlji.

Osim zvaničnog programa, na zatvaranju festivala niška publika će moći da vidi i dva filma koja su van konkurencije za nagrade i to su, kako je naveo Dabić, istorijske priče.

"Jedna je dokumentarno-igrana, govori o princezi Oliveri, ćerki kneza Lazara i kneginje Milice koja odlazi u harem turskog sultana Bajazita, a druga je prica o Boju na Čegru", kazao je Dabić.

Prvi film pod nazivom "Put ružama posut" režirao je Marko Novaković, Oliveru tumači glumica Vesna Stanojević, narator je Milan Caci Mihajlović, a Milicu igra Tanja Bošković.

Drugi film pod nazivom "Ponoćna molitva" režirao je Boban Rajković po drami Nebojše Ozimića "Senke Ćele kule", dodao je Dabić.

On navodi da će na festivalu biti dodeljeno osam zvaničnih nagrada, Gran pri "Naisa" koja nosi 200.000 dinara, nagrade Car Konstantin i carica Teodora vrede po 150.000 dinara, dobitnici nagrada za izuzetnu mušku i žensku ulogu odneće po 100.000 dinara, a epizodisti i debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=18&nav_id=743915

No comments:

Post a Comment