TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 7, 2013

NAGRADE NA HERCEGNOVSKOM FESTIVALU

Velika "Zlatna mimoza" 27. hercegnovskog filmskog festivala pripala je filmu "Kalup", reditelja Ali Ajdina. Tročlani žiri, kojim je predsedavao reditelj Nikola Ležaić, a članovi bili glumica Labina Mitevska i scenarista Milica Piletić, ovom reditelju dodelio je i nagradu za najbolji scenario.

 "Zlatna mimoza" za režiju pripala je reditelju Marijanu Crisanu za film "Roker". Tihomir Stanić za ulogu Anđelka u filmu "Falsifikator" Gorana Markovića i Dan Čiorean za ulogu Viktora u filmu "Roker", dobili su ravnopravno "Zlatne mimoze" za najbolju mušku ulogu. Za upečatljivu ulogu Milice u "Odumiranju", Miloša Pušića, "Zlatnom mimozom" za najbolju žensku ulogu nagrađena je Dara Džokić.

Gran pri u selekciji dokumentarnog filma pripao je "Sećanjima", francuskog autora Natanijela Kartona, dok su specijalna priznanja dobila ostvarenja "Mauro u Kajeni" Leonarda Muramateuša i "Ja ubijam" Dejvida Vajta i Pola Vedela. Nagradu za najbolji igrani studentski film u celini, dobila je rediteljka Marija Apčevska za film "Bardo", dok je u kategoriji dokumentaraca nagrađen kratki film "Praznovanje", reditelja Dajana Javorca. Specijalna nagrada za najbolji koncept i realizaciju ideje pripala je Stefanu Đorđeviću, za film "Putovanje". Fondacija "Živko Nikolić" za najbolju režiju nagradila je Ivana Salatića za kratki igrani film "Intro".

Filmski festival u Herceg Novom i Centar film Beograd dodelili su nagradu koja nosi ime Milana Žmukića, osnivača ovog festivala, Vinku Brešanu za ukupan doprinos manifestaciji.

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:447918-Nagrade-na-Festivalu-u-Herceg-Novom

No comments:

Post a Comment