TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 14, 2013

KUSTURICI BEZ ZNANJA PREDSEDNIŠTVA USTUPLJENO ORUŽJE


Režiser Emir Kusturica trebalo je da dobije na raspolaganje arsenal oružja Oružanih snaga BiH za snimanje filma "Ljubav i rat" koji se već snima u Trebinju. Međutim, u Predsedništvu BiH tvrde da to telo, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, nije dalo saglasnost za ustupanje vojnih resursa zbog čega je zaustavljen taj proces.

Predsedništvo BiH je u utorak zatražilo obrazloženje o tome ko je potpisao naredbu da Oružane snage BiH ustupe oružje i ljudstvo za potrebe snimanja filma. Takvu odluku je, po vlastitom priznanju, potpisao zamenik ministra odbrane Mirko Okolić.

"Za ovo nije potrebna saglasnost Predsedništva. Mi ne tražimo saglasnost, nego ih informišemo. Oni (Predsedništvo) zbog toga nemaju šta biti saglasni ili ne", rekao je Okolić za Federalnu televiziju (FTV).

Medjutim, vršilac dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Anto Jeleč, tvrdi da je "previdom u proceduri zaobiđeno traženje dozvole Predsedništva BiH".

"Neće biti izdavanja naoružanja dok se ne obave sve konsultacije potrebne u tom procesu. Na osnovu upozorenja Kancelarije predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, ja sam to zaustavio", rekao je Jeleč.

 Piše: Merima Spahić, dopisnica Agencije Beta

No comments:

Post a Comment