TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 14, 2013

BOLIVUD ĆE USKORO SNIMATI FILMOVE U SRBIJI

Bolivud će uskoro snimati filmove u Srbiji. Producenti iz Indije će u narednih nekoliko meseci posetiti našu zemlju, a u planu je i obuka njihovih filmskih profesionalaca u Beogradu, kazao je za „Blic“ reditelj Miloš Đukelić, koji je prisustvovao sastanku s ambasadorkom Indije Narinder Čahuan u Privrednoj komori Srbije.

Šta bi to konkretno značilo za filmske profesionalce u Srbiji? Specijalno za “Blic” Miloš Đukelić je naglasio da producenti iz Bolivuda snimaju svuda po Evropi i da će u Srbiju stići zbog odličnih iskustava njihovih kolega iz Holivuda.

- Američki producenti hvale naše obrazovane i obučene filmske radnike, kao i uslove snimanja u Srbiji. Takve vesti su privukle pažnju filmskih stvaralaca iz Indije i već na prvom sastanku sa ambasadorkom Čahuan dogovorili smo posetu bolivudskih producenata Srbiji, kao i naš odlazak u Indiju radi razmene iskustava i upoznavanja. Oni su zainteresovani i za obuku svojih filmskih profesionalaca u Srbiji, ali i za snimanje filmova - kazao je Đukelić.
  On je dodao da parlament Srbije treba što pre da verifikuje odredbe zakona o kinematografiji koje svakoj inostranoj produkciji u Srbiji po obavljenom poslu garantuje povraćaj sredstava u visini od 20 posto.

- Kada su čuli da se takve odredbe zakona pripremaju u Srbiji, Hrvati su ih ekspresno provukli kroz administraciju i zbog toga je nekoliko stranih produkcija završilo kod njih. Ako Bolivud želi da snima u Srbiji, mi takvu šansu nemamo pravo da propustimo - ističe Đukelić.

Osim Đukelića (Red prodakšen), sastanku s indijskom ambasadorkom prisustvovali su i predstavnici Srpske filmske asocijacije.
Milica Božanić iz SFA naglašava da postoji velika zainteresovanost najveće filmske produkcije na svetu za snimanje filmova u Srbiji.

- Kod nas postoji infrastruktura i obrazovana radna snaga koja je u stanju na profesionalan način da se nosi sa izazovima ozbiljne filmske produkcije. Indijci to znaju i njihova zainteresovanost bi se mogla pretvoriti u ozbiljnu saradnju - kaže Milica Božanić.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije sekretar Udruženja PKS za kreativnu industriju Mirko Prlja upoznao je ambasadorku sa radom udruženja koje okuplja više grupacija različitih oblasti, a najmlađa je Grupacija pružalaca producentskih usluga. Prlja je naglasio da Srbija ima odlične uslove, destinacije i ostale potrebne kapacitete za snimanje filmova.

Više ovde:  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/399176/Bolivud-stize-u-Srbiju

No comments:

Post a Comment