TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, August 15, 2013

ART & POPCORN ĆE KOPRODUCIRATI I GENERALA, NOVI FILM BAKURA BAKURADZEA

Pored značajnog međunarodnog projekta u kojem učestvuju producenti iz Španije i Nemačke, "Svi panteri su pink", po scenariju Dimitrija Vojnova, u režiji španskog reditelja Danijela Kalparsora (nakon marketa u Les Arku, Kanu i Parizu dobio je i podršku za razvoj MEDIA Programa EU), producent Miroslav Mogorović i njegova kuća "Art i Popkorn" ušli su u nove velike aranžmane.

Jedan od najvećih i svakako najzanimljivijih je film "General", mladog ruskog reditelja gruzijskog porekla Bakura Bakuradzea, koji je napisao i scenario. Njegova priča bavi se temom vojnika optuženih za ratne zločine, a glavni junak je srpski general M. koji se krije od sudova i policije... Film ima ruskog producenta, a "Art i Popkorn" su ovaj projekat dobili na produkcionom marketu u Estoniji. Po rečima Mogorovića, scenario je i ozbiljan i provokativan, a reč je o reditelju koji je ovog trenutka vrlo prepoznat u Evropi kao ruski autor, što je retkost u poslednje vreme.

- Bakuradze je sa svojim prvim filmom bio u Kanu, u programu "Nedelja kritike", a sa drugim u programu "Izvestan pogled", što je uspeh kakav se davno nije dogodio kada je reč o filmu iz ovog dela Evrope. Zato je negde logično da sa trećim filmom, a to je "General", bude u takmičarskom programu, jer Kan tako razvija svoje mlade stvaraoce. Tema kojom se bavi jeste nešto što nas je obeležilo u prošlosti, što nam je uslovljavalo razna pitanja, i što mi sebi ne možemo da priuštimo da snimamo. A s druge strane, kada tako zapaženo ime odluči da se bavi tematikom koja je za nas bila vrlo osetljiva u prošlosti i danas, a biće i u budućnosti, to jeste pravi način i ugao koji omogućava da ona bude obrađena na umetnički način. U pravom smislu te reči, kako to Rusi umeju da naprave. Sve to daje dobre razloge da budemo u tom projektu - ističe Mogorović.

Film "General" trenutno je u fazi opsežnog kastinga na teritoriji cele Srbije, Bakuradze traže glumce između iskusnih profesionalaca i naturščika. Početak snimanja zakazan je za kasnu jesen i deo zime, a rad se nastavlja tokom aprila i maja. U film je uključen ruski producent, a "Art i Popkorn" su ovaj projekat dobili na produkcionom marketu u Estoniji, gde je bio predstavljen.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:449255-Srbin-producent-ruskog-filma-o-ratu-u-Bosni

No comments:

Post a Comment