TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, July 5, 2013

ZAHVALJUJUĆI ZAMENIKU DIREKTORA KANCELARIJE ZA DIJASPORU NA POMOLU SARADNJA FILMSKIH RADNIKA SRBIJE I KOSOVA?

Zamenik direktora Kancelarije za dijasporu Aleksandar Vlajković zatražio je podršku od premijera takozvane Republike Kosovo Hašima Tačija za snimanje filma "Crni mercedes", čiji su glavni akteri troje mladih - Albanka, Makedonac i Srbin, pišu Frankfurtske Vesti.

Mada u finansiranju filma ne učestvuju institucije Vlade Srbije, Vlajković je dopis od 19. juna 2013, do koge su "Vesti" došle, potpisao svojom punom državnom funkcijom, napisao na memorandumu Vlade Srbije, odnosno njene Kancelarije za dijasporu, a naslovio na Slobodana Petrovića, zamenika predsednika Vlade Kosova. Pismo je, međutim, poslato sa imejl adrese organizacije Srpska veza čiji je osnivač svojevremeno bio - Vlajković, navode Vesti.

Izražavajući zahvalnost Petroviću što se susreo s njim i razgovarao o projektu, Vlajković u dopisu navodi da film ima "ne samo umetničku vrednost, već i politički značaj".

"Projekat bi bio realizovan u saradnji kinematografija našeg regiona. Film je, kao što Vam je poznato, veoma moćan medij, a igrani film o kome je reč (sinopsis Vam dostavljam u prilogu) doprineo bi boljem razumevanju naših naroda i afirmisanju kinematografija Kosova, Makedonije i Srbije. Siguran sam da bi doživeo materijalnu podršku Evropskog filmskog fonda, a svakako i evropskih političkih činilaca".

On dalje kaže da je kao bivši generalni direktor Avala filma i dugogodišnji novinar i urednik RTS-a podržao inicijativu svojih prijatelja - filmskih stvaralaca, koji su mu ponudili scenario. Navodi takođe da bi film "bio plod koprodukcije kosovske, makedonske i srpske kinomatografije" i da je duboko uveren da bi to izazvalo "širu međunarodnu podršku". Dodaje da je uveren u vrhunske stvaralačke mogućnosti autora i u umetničku vrednost budućeg filma, "koji bi bio prikazan širom sveta i ostvario značajan uspeh".

"Najlepše Vas molim da sa ovom inicijativom lično upoznate premijera, g. Hašima Tačija, jer bi njegova podrška bila od presudnog značaja u ovom trenutku i mogla bi da bude garant realizacije filma. U filmu bi bili angažovani najistaknutiji stvaraoci regiona, a mogli bi biti obuhvaćena i neka svetska glumačka imena, poput Monike Beluči, omiljene na Kosovu", piše Vlajković.

Film govori o ljubavnom trouglu Srbina iz Beograda, Albanke i Makedonca u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji. Srbin u filmu strada tako što ga ubijaju srpski policajci misleći da je reč o albanskom seljaku, čime čine i zločin protiv civila. S druge strane, pripadnici OVK spašavaju život Makedoncu koji se kao vojnik smrzao upavši u reku tokom zimskog mraza.

Opširnije ovde: http://www.pressonline.rs/info/drustvo/278688/strasno-vlajkovic-od-tacija-trazi-pomoc-za-snimanje-filma-u-kojem-srbi-ubijaju-srbina-na-kosovu.html

No comments:

Post a Comment