TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, July 5, 2013

GLUMICA BRANKA PETRIĆ OTKRILA VEČERNJIM NOVOSTIMA DA KRV NEMANJIĆA TEČE NJENIM VENAMA


Vreme prosto leti kada ste u društvu Branke Petrić (76). Ne znate odakle da započnete razgovor. Ne želite da ova velika glumica prestane da vam priča svoju životnu priču. A nije bilo lako "ukrasti" je, jer prethodnih dana u Beograd svraća samo da bi odigrala predstave (bar standardnih šest), a onda se vraća u Poreč, gde trenutno snima film Jasmile Žbanić "Ostrvo ljubavi".

Ne samo da joj godine nisu ukrale želju za igrom, već, kaže, ne može da zamisli ni dan bez te čarolije. Raduje se svakom zadatku, pa i nedavno snimljenoj reklami za sladoled, dok se znatiželjno raspituje za premijeru filma Petra Pašića "O bubicama i herojima", koji je snimila pre godinu i po. Obraduju li je i reprize, stigne li da pogleda one u kojima nas je zasmejavala ili podsticala na neka ozbiljnija razmišljanja? - pitamo je.

- Da, mnogo sam volela seriju "Neki novi klinci", koja se ponovo emituje. Pokojna Spomenka Kovač, Kornelijeva supruga, sjajno je napisala scenario, napravila je profil svakog učenika ponaosob što je velika majstorija. I baka Radmila iz "Ono kao ljubav" mi je bila simpatična, kao i svi mladi glumci sa kojima sam radila - kaže glumica, ne krijući da voli da bude u društvu mladosti.

Tu negde započinjemo priču o Brankinom poreklu, o Karamatijevićima, koji su, kako su kasnije saznali, potomci Nemanjića. I to im se otkriće, kaže Branka kroz osmeh, mnogo dopalo.

- Mamina mama Jefimija je bila učiteljica, i u vreme kada znamo kakav je bio odnos prema ženskoj deci, roditelji je šalju u Solun na školovanje. Svirala je klavir i učila francuski jezik. Mamin otac Jevstadije je potekao iz svešteničke porodice, a onda je i sam krenuo tim stopama. Završio je bogosloviju u Prizrenu i postao ugledni prota u Novoj Varoši, zaslužan za osnivanje Doma za gimnazijalce, koji su do tada svakodnevno pešačili do škole po planinskim vrletima.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:442437-Branka-Petric-Nemanjici-teku-mojim-venama

No comments:

Post a Comment