TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, July 13, 2013

USKORO POČETAK SNIMANJA DOBA DUNĐERSKIH

Ako je već prvi TV serijal o Lazi Kostiću (1841-1910), koji je bio planiran za narednu jesen, zbog besparice morao da bude privremeno odložen, utešno je što će prva klapa prvog dokumentarno-igranog filma o velikanu srpskog pesništva "pasti" već narednih dana.

Reč je o pedesetpetominutnom dokumentarcu u koprodukciji beogradskog "Košutnjak filma" i Vlade Vojvodine koji će režirati Marko Marinković, našoj publici poznat kao reditelj tv serije "Moj rođak sa sela".
U filmu će biti i igranih scena, a kompletan scenario napisao je književnik Pero Zubac, autor čuvene knjige "Lenka" i pisac libreta za istoimenu operu.
- Pod radnim naslovom "Doba Dunđerskih" snimanje ćemo početi sredinom avgusta u manastiru Krušedol, dvorcu Čelarevo i drugim preživelim veleposedima Dunđerskih - kaže Zubac, koji u filmu ima i ulogu naratora. - Osvetlićemo porodicu Dunđerskih, nekad tako moćnu i važnu po svekoliko srpstvo, ali akcenat će biti na ključne 4 i po godine koje su spajale Lazu i Lenku.

Samo Zubac je imao privilegiju da čuje i pribeleži sećanja Teodore Dunđerski Đurić, unuke najmlađeg Lenkinog brata Gedeona.

O svojoj slavnoj tetki Lenki (1870-1895), toliko važnoj za istoriju srpske književnosti, Zupčeva ekskluzivna sagovornica slušala je od najbližih članova porodice.
Gospođa Teodora koja je preminula prošle godine u Beogradu, poverila je Zupcu nekoliko porodičnih fotografija, među njima i sliku Lazara Dunđerskog sa sve tri kćeri: Olgom, Emilijom i najmlađom Lenkom, koju "Novosti" ekskluzivno objavljuju..

Još nisu odabrani glumci koji će u igranom delu filma glumiti Lazu, Lenku i članove porodice Dunđerskih.
Kako saznajemo, za lik pesnika kandidati su trojica glumaca iz Beograda i Novog Sada, ekranizovana Lenka najavljena je kao - specijalno iznenađenje.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:443213-Pocinje-snimanje-filma-o-Lazi-Kosticu


No comments:

Post a Comment